Ekonomik kriz Türkiye'de gençleri sosyal bunalıma sürüklüyor
Türkiye, OECD içinde genç işsizlik oranı en yüksek 4’üncü ülke. 15-29 yaş arasındaki gençlerin 5,6 milyonu yani yüzde 32'si ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor...
Türkiye'de istihdam yaratamayan büyüme yıllar itibarıyla işsizliği en önemli sorunlardan biri geline getirdi. Gençlerin işsizlik sorunu bütünüyle ümitsizliğe dönüştü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) resmi işsizlik verilerine göre, Türkiye'de her dört gençten biri işsiz.
15-24 yaş grubunda yüzde 25 seviyesinde olan genç işsizlik oranı, Türkiye'yi Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en yüksek genç işsizliğe sahip 4'üncü ülke konumuna taşıyor. Listenin ilk üçünde ise Yunanistan, İspanya ve İtalya yer alıyor.
Genç işsizlik probleminin ülkenin gerçek "beka" meselesi haline geldiğini ifade eden ekonomist Dr. Murat Kubilay hazırladığı politika notunda, iş koşullarından ötürü umutlarını ve ülkeye olan inançlarını yitiren gençlerin "sosyal bir bunalımın" eşiğinde olduğuna dikkat çekti.
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, gençlerin içinde yer alacağı; insan odaklı ve istihdam öncelikli yeni bir kalkınma programı hazırlanması gerektiğini ifade eden Kubilay, "Aksi takdirde Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik buhran sosyal bir bunalıma dönüşecek, gençlerin işsizlik sorunu bütünüyle ümitsizliğe bürünecektir" uyarısında bulundu.
5,6 MİLYON GENÇ BOŞLUKTA
İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü (İstanpol), Dr. Murat Kubilay'ın hazırladığı "Türkiye'de Genç İşsizliğine Yönelik Politika Önerileri" raporunu yayınladı.
Raporda iktisadi büyümeye rağmen 2012 yılı sonrasında işsizliğin gittikçe artan bir problem haline geldiğine dikkat çeken Kubilay, toplumda "ev kızı" olarak ifade edilen ve işsiz sayılmayan genç kadınlar ile istatistiklerde "ücretsiz aile işçisi" olarak tanımlanan ve istihdamda sayılanlara rağmen Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında dördüncü sıraya yerleştiğini belirtti.
Raporda, 15-29 yaş arasındaki gençlerin 5,6 milyonunun (yüzde 32) ne eğitimde ne de istihdamda yer aldığına, bu oranın genç kadınlarda yüzde 42,4'e kadar çıktığına dikkat çekildi.
GENÇLER KYK BORÇ YÜKÜNÜ TAŞIYAMIYOR
Yurtiçinde 1 milyon 156 bin, yurtdışında öğrenim gören 30 bin genç Kredi Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) geri ödeme yükümlülüğü bulunan kredi alıyor.
KYK borçlarını ödeyemeyenlerin sayısının 5 milyona, bu nedenle haciz edilmiş genç sayısının ise 280 bine ulaştığı tahmin ediliyor.
KYK borçları ile gençlerin hayata sıfırın altında başladıklarına değinen Dr. Murat Kubilay, "Düşük ücret ve enflasyonla borçlar giderek artıyor. KYK yükü bütünüyle silinmelidir" ifadelerini kullandı.