Ekonomist Oğuz Demir: Gelir giderlere yetmiyor, çekilen krediler ödenemiyor

Ekonomist Oğuz Demir, kredi kartı borcunu ödeyemeyen 1 milyon 704 bin kişinin takibe düşmesini değerlendirerek, yurttaşın tasarruf edemediği için borcunu ödeyemediğini söyledi.

Ekonomist Oğuz Demir: Gelir giderlere yetmiyor, çekilen krediler ödenemiyor

Ekonomist Oğuz Demir, "Son dönemde yaşadığımız en önemli sıkıntı, gelirin artık giderlere yetmiyor olması. Vatandaşın içine düştüğü güçlüğün en net göstergesi kredi kartı borçlarının takibe düşme oranı. Tasarruf edemeyen vatandaş borcu ödemekten imtina etmeye başlıyor" dedi.

Ekonomist Oğuz Demir, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı, Aralık 2021 verilerini ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Son dönemde yaşanan en önemli sıkıntının gelirin artık giderlere yetmemesi olduğunu belirten Oğuz Demir, şunları söyledi:

"GELİR GİDERE YETMİYOR ÇEKİLEN KREDİLER ÖDENEMİYOR: Son 2 senedir bütün fiyatlar oldukça hızlı bir şekilde arttı ancak insanların gelirleri o kadar artmadı. Geliriniz az artıyor ama giderleriniz çok artıyor. Arayı ya kredi kartı harcamalarınızla ya da tüketici kredisi çekip kapatıyorsunuz. Bir de Türkiye'de zaten geçmişten gelen bir borçluluk var. Pandemi döneminde daha fazla borçlandırılarak bu süreç atlatılmaya çalışıldı. İkisini üçünü üst üste koyduğunuzda şöyle durum oluyor. Benim gelirim artmıyor ama giderim artmış, borçlanmışım ve artık o borcu ödeyebilecek durumum da kalmıyor. Çünkü bir şey tasarruf etmem lazım ki ben o borcu ödeyebileyim. Tasarruf edemediği zaman da ister istemez o borcu ödemekten imtina etmeye başlıyor vatandaş.

ÖDENEMEYEN KREDİ, VATANDAŞIN İÇİNE DÜŞTÜĞÜ ZORLUĞUN GÖSTERGESİ: Son dönemde yaşadığımız en önemli sıkıntı gelirin artık giderlere yetmiyor olması. Çünkü kredi böyle bir şeydir. Bugün bir şey almak için o parayı çekersiniz. Gelecekte edeceğiniz tasarrufla onu ödemeye kalkarsınız. O yüzden vatandaşın içine düştüğü güçlün en net göstergesi kredi kartı borçlarının takibe düşme oranı, tüketici kredilerinin takibe düşme oranı çok ciddi sayılara ulaştı 1 milyonun üstüne gelmiş durumda.

VERİLER BÜYÜME TEMPOSUNUN DÜŞECEĞİNİ GÖSTERİYOR: Eldeki sonuç bundan sonra süreç için ekonomide o büyüme temposunun düşeceğinin en temel göstergesi. Çünkü bizim ekonomimiz tüketiciyle beraber büyüyen bir ekonomi. Ben borcumu ödeyemiyorken temel ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorken nasıl ev alayım? Nasıl araba nasıl yeni ürün alayım? Nasıl yeni malzeme alayım? Bu sefer de şuna dönüşmüş oluyor. Yaratılan refah sadece belirli bir zümrenin refahına işaret ediyor, orta gelirli ve dar gelirli daha büyük bir psikolojik borç baskısı altında kalıyor."

TBB RİSK MERKEZİ: TASFİYE OLUNACAK ALACAKLAR YÜZDE 45 ARTTI

TBB Risk Merkezi, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı, aralık 2021 verilerini bugün yayınladı. Buna göre, 2021 yılında bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 45 artış artarak 26 milyar 900 milyon liraya çıktı. Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınan kişi sayısı 2021 yılında 1 milyon 704 bine çıktı.

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınmış kişi sayısı 2021 yılında 732 bin kişi oldu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınmış kişi sayısı ise aynı dönemde 1 milyon 353 bin 996 bin kişi oldu. Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal alınmış kişi sayısı 2021 yılında 1 milyon 704 bin 412 kişi oldu.

oğuz demir