Ekonomistler KKM kararını yorumladı: 'Belli ki faiz ısrarı sürüyor'

Ekonomistler KKM kararını yorumladı: 'Belli ki faiz ısrarı sürüyor'
Türkiye'nin önde gelen ekonomistleri, Merkez Bankası'nın "kur korumalı mevduat" hesaplarını azaltma yönündeki hamlesinde bankalara "yüklenmesini" eleştirdi: Belli ki resmi faizi artırmama ısrarı sürüyor... Dipteki delik kapatılmadan ne işe yarayacak?

Artı Gerçek - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yaparak TL mevduatlarını artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı (KKM) ise azaltacak bir düzenlemeye gitmesi, ekonomistler tarafından "faizlerin yükseltilmemesi yönündeki ısrarın" sürdüğü ve "top çevirme" şeklinde yorumlandı.

TCMB'nin bankalara getirdiği yeni düzenleme ile döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Oranların değiştirilmesiyle bankalara, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirilmiş oldu. Karara göre, ilgili oranları tutturamayan bankalar, ek menkul kıymet tesisine mecbur olacak.

Ekonomistler ise bu kararla, TCMB'nin TL'nin değerini korumak ve yüksek enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırmadan adımlar atmaya çalıştığı yorumu yaptı.

HAKAN KARA: RESMİ FAİZ DE ARTIRILABİLİRDİ AMA...

Merkez Bankası'nın eski başekonomistlerinden Hakan Kara, "TCMB bankalara diyor ki TL'den KKM'ye geçmiş mudileri tekrar TL mevduata geçmeye ikna edin. Bir taşla iki kuş vuruyor, KKM'yi eritirken mevduat faizinin de artmasını sağlayacak. Tabii bu karmaşık işlere girmeden resmi faiz de artırılabilirdi, ama belli ki oradaki ısrar sürüyor” dedi.

'OLASI REZERV KAYBI TELAFİ EDİLMEYE ÇALIŞIYOR'

Kara, ikinci paylaşımında da, KKM hesaplarının kademeli olarak azaltılması sürecinde TCMB'nin rezerv kaybının telafi edilmesine yönelik bir hamle de yapıldığını belirtti:

"TCMB ayrıca yabancı para cinsi yükümlülüklerde zorunlu karşılıkları (ZK) artırarak bir miktar ilave rezerv biriktirmeyi amaçlıyor. KKM'nin eritilmesi sürecinde döviz talebi artabileceği için TCMB rezerv kaybedebilir, bunu zorunlu karşılıkla telafi etmeye çalışıyor."

ŞENOL BABUŞÇU: DÜNE KADAR ARTIR BASKISI VARDI

Ekonomist Şenol Babuşcu, "KKM hesaplarını azaltmak için bankacılara hedef baskısı...
Merkez Bankası bankalara vadesi gelen KKM hesaplarını, standart TL mevduata geçirme hedefi getirdi. Kıstasları tutturamayan bankalar ek menkul tesisine mecbur tutulacak. Düne kadar KKM hesaplarını artır baskısı varken şimdi azalt hedefi..."

MAHFİ EĞİLMEZ: KARA GÖMÜLEN CESET YAZIN ORTAYA ÇIKAR

Ekonomist Mahfi Eğilmez de, kendi romanının kapağındaki "Kara gömülen ceset yazın ortaya çıkar" sözünü hatırlatarak, "dövizlerin yastık altına çekilmesi" uyarısı yaptı.

Eğilmez ilk paylaşımında, "KKM kararı alındığında o kararı alkışlayanlar şimdi alınan kararları sorguluyor. Ponzi Oyunu benzeri düzenlemeler gerçek ortaya çıktığında acı bir şekilde sonlanır. Fon Romanımın kapağında bir Çin Atasözü var: "Kara gömülen ceset yazın ortaya çıkar" dedi.

'FAİZİ DOĞRU BELİRLEMEZSENİZ OLACAĞI BUDUR'

İkinci paylaşımında ise faize dikkat çekerek şunları söyledi:

"KKM konusundaki son düzenlemeler, dövizlerin yastık altına çekilmesine yol açabilir. Sermaye hareketlerinin serbest olduğu, parası rezerv para olmayan bizim gibi ekonomilerde faizi doğru belirlemezseniz olacağı budur."

UĞUR GÜRSES: DİPTEKİ DELİK KAPATILMADAN NE İŞE YARAYACAK?

Ekonomist Uğur Gürses ise kararı şu sözlerle eleştirdi:

"Döviz hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları 4-6 puan artırılmış. Kabaca 7 milyar dolar bankalarca Merkez Bankası'na yatırılacak, rezerv artışı olacak demektir. TL faizini düzeltmeden, havuzun dibindeki delik kapatılmadan ne işe yarayacak?

'BELLİ Kİ TL FAİZİNİ DÜZELTME UMUDU YOK'

Bankalara şimdi de KKM'leri yenileme hedefi getirilmiş. olmazsa düşük faizli 'menkul kıymet cezası' uygulanacak. Belli ki yeni atanan PPK üyeleri TL faizini düzeltme umudu taşımıyorlar; işi "Top çevirmeye" dökmüşler...

Bankalara, TL'den açılan KKM'ler için % 50'lik bir TL vadeli mevduata çevirme yükümlülüğü getirilmiş. Dövizden açılan KKM'lerin vadeli TL hesabına çevrilmesi için % 5'lik hedef konmuş. Olmazsa aradaki fark kadar düşük faizli tahvil almak zorundalar. Gerçekten hangi faizle ikna edecekler?"

ATABAY'DAN MEHMET ŞİMŞEK GÖNDERMESİ: RASYONEL İŞLER DEĞİL BUNLAR

Ekonomist Güldem Atabay, kararı 'faizin etrafından dolanmak' olarak niteledi. Atabay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in görevi Nureddin Nebati'den devraldığı gün kullandığı "Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır" sözlerine atıfla, "Rasyonel" işler değil bunlar" yorumu yaptı:

"KKM belasından çıkmaya adım doğru, faizin etrafından dolanmak için bankalara yüklenmek yanlış.Faiz doğru yere oturtulmadan ('23 te %70 üzeri '24 sonu ~%45 TÜFE ile uyumlu) döviz, altın talebini kesmek için daha yüksek munzam karşılık işe yaramaz. "Rasyonel" işler değil bunlar."

'ORTA YOLU HALEN YOK'

Atabay bir sonraki paylaşımında da, kararın KKM'den çıkış beyanı olduğunu belirterek TL'nin değer kaybının engellenmesi için faiz yükseltilmesinden başka çözüm olmadığı tespitini yaptı. Atabay'ın bu sözlerini, ekonomist Atilla Yeşilada'nın da paylaşması dikkat çekti.

Atabay şu ifadeleri kullandı: "TCMB'den yine bir hafta sonu gece yarısı düzenlemesi ile KKM'den çıkış beyanı. Politika faizine sınır ciddi ama KKM artışı da saatli bomba. Ya mevduata reel faiz verilecek ve faiz yükselecek ya da TL değer kaybedecek. Orta yolu halen yok." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar