Kılıçdaroğlu: Merkez Bankası nihayet asli görevini hatırlamış görünüyor

Kılıçdaroğlu: Merkez Bankası nihayet asli görevini hatırlamış görünüyor
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın açıkladığı son enflasyon raporuyla ilgili nihayet asli görevini hatırlamış göründüğünü söyledi. Şimşek’e 128 milyar doları hatırlatan Kılıçdaroğlu: Tüm dövizlerin hesabının millete verilmesi gerekir

Artı Gerçek - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i de göreve geldiğinde söz verdiği gibi şeffaflıkla uluslararası normlara uymak için öncelikle “128 milyar dolar nerede?” sorusunu yanıtını vermesini istedi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın açıkladığı son enflasyon raporuyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, TCMB’nin “uzun zaman sonra nihayet asli görevini hatırlamış göründüğünü söyledi.

Kılıçdaroğlu, gazeteci Murat Yetkin'e açıklamalarda bulundu. Yetkin'in aktardığına göre Kılıçdaroğlu, CHP içi ve Millet İttifakı ile ilgili sorulara yanıt vermek istemedi. Kılıçdaroğlu artık parti içi sorunları kamuoyuna açık konuşmak istemediğini, Kurultay’ın zamanı gibi konulara CHP örgütünün karar vereceğini söyledi. Artık “Türkiye’nin önündeki sorunları konuşmak istediğini”, dolayısıyla yeni ekonomi yönetimi konusundaki sorularımı yanıtlayabileceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın iki politika faizi artırımından sonra geçen hafta açıkladığı raporla 2023 sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e yükseltmesine dair Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Öncelikle raporun iletişiminde “fiyat istikrarı” hususuna sürekli atıf yapılması, Merkez Bankasının bu asli görevinin sürekli hatırlatılması önemli. Merkez Bankası uzun bir zaman sonra nihayet asli görevini hatırlamış görünüyor. Bu raporda enflasyon tahmini eskiye göre daha gerçekçi bir biçimde yapılmış ama 2023 için yüzde 58 olarak belirtilen tahmin, ekonomik analizin bugün gösterdiği yüzde 70’in altında. Ayrıca unutmamak gerekiyor ki, enflasyonda yukarı yönlü riskler yüksek.

TCMB Başkanı teknik bir dil kullanmıştır ama bu teknik ifadeleri ve analizinin doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Özellikle son haftalarda mevduat faizinin yüzde 30’e düşürülmesini sıkılaşma örneği olarak göstermesi özünde isabetli değil, yanlıştır. Hele bu yoldan politika faizi ve mevduat faizinin buluşması yönünde bir gelişme sağlandığını belirtmesi yine yanlış olmanın yanı sıra ciddi ölçüde yanlış sinyal de vermektedir.”

ŞİMŞEK’E ‘128 MİLYAR DOLAR NEREDE?’ SORUSU

Kılıçdaroğlu, muhalefetin "Merkez Bankası'nın arka kapıdan satılarak buharlaştırıldığını" savunduğu 128 milyar dolar konusuna, Şimşek'in açıklık getirmesi gerektiğini söyledi:

“Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek ilk göreve geldiğinde “Şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacak” diye açıkça taahhütte bulunmuştu. Şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uyum taahhüdünün yerine getirilmesi için evvela “128 Milyar dolar nerede?” sorusuyla hafızalara kazınan, arka kapıdan satılan tüm dövizlerin hesabının millete verilmesi gerekir. Yine Kur Korumalı Mevduatın TCMB’ya toplam yükünün ne olduğu, Kur Korumalı Mevduatın bireyler ve şirketler kesimi arasındaki dağılım kamuoyuna mutlaka açıklanmalıdır.(Kaynak)

Öne Çıkanlar