Merkez Bankası başkan yardımcıları görevden alındı

Merkez Bankası başkan yardımcıları görevden alındı
Seçim sonrasında Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığına getirildiği Merkez Bankası'nda üç başkan yardımcısı görevden alındı. Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman'ın yerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.

Artı Gerçek - Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alındı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na, Emrah Şener 2 Eylül 2016'da, Mustafa Duman 30 Mart 2021'de ve Taha Çakmak ise 13 Ekim 2021'de atanmıştı. Şener, Duman ve Çakmak'ın yerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan görevlendirildi.

OSMAN CEVDET AKÇAY KİMDİR?

Ekonomi dünyasının ünlü isimlerinden biri olan Prof. Dr. Osman Cevdet Akçay, 1961 yılında Trabzon'da dünyaya geldi.

Akçay, eğitimini Boğaziçi Üniversitesi ekonomi bölümünü tamamladı ve daha sonra New York City University Graduate School and University Center'dan M.Phil ve Ph.D derecelerini alarak eğitimini tamamladı.

Osman Cevdet Akçay, kariyer hayatına Koç Finansal hizmetler ve Yapı Kredi de baş ekonomist olarak başlamış ve bu görevini 2018 yılına dek sürdürmüştür.

Akçay, Araştırma ve yayın alanları döviz kuru belirlenme ve borç dinamikleri, dezenflasyon gibi konularını Türkiye ekonomisi üzerinden inceleyen çalışmalar yürütmüştür.

Cevdet Akçay, kariyerine hem yurt içi hem de yurt dışında ekonomik planlama ve yol göstericiliği yaptı.

HATİCE KARAHAN KİMDİR?

Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nden İktisat yüksek lisans derecesi aldı.

2006'da Syracuse Üniversitesi’nde ekonomi doktorasını tamamlayan Karahan, aynı üniversite bünyesindeki Center for Policy Research’te araştırmalar yürüttü. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli üniversitelerde ders vermenin yanı sıra, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nda (TÜBİTAK) danışmanlık görevi üstlendi.

Karahan ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) gibi Türkiye’nin önde gelen iş dünyası kuruluşlarında uzun yıllar ekonomi danışmanlığı yaptı.

2015 itibariyle İstanbul Medipol Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü’nde kurucu bölüm başkanlığı görevini yürüttü. 2020 yılında profesör unvanı aldı. Temmuz 2017’de T.C. Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığına atanmış olan Karahan, ayrıca Harvard Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’nde ekonomi alanında misafir akademisyen olarak 2 yıl süreyle görevde bulundu.

FATİH KARAHAN KİMDİR?

Fatih Karahan, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Matematik bölümlerinden mezun oldu. Pensilvanya Üniversitesi’nde ekonomi üzerine yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

ABD'deki New York Merkez Bankası'nın eski çalışanı olan Karahan, son olarak Amazon'un tedarik zinciri optimizasyonu bölümünün baş ekonomisti olarak görev aldı.

NE OLMUŞTU?

14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonominin dümenine Mehmet Şimşek geçerken Merkez Bankası'nın başına da Hafize Gaye Erkan gelmişti. Görevden alınan Şahap Kavcıoğlu ise BDDK Başkanı olarak görevlendirilmişti.

Son 5 yılda 5 başka değişen Merkez Bankası'nda, Erkan'ın ilk işi kurumsal iletişim tarafında görevden alma olmuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar