Ekonomistler yorumladı: 'Baz etkisi bitti, enflasyon uzun bir süre yukarı tırmanacak'

Ekonomistler yorumladı: 'Baz etkisi bitti, enflasyon uzun bir süre yukarı tırmanacak'
Ekonomi uzmanları, temmuz ayıyla birlikte baz etkisinin sona ermesi ve zam furyasıyla resmi enflasyonda da uzun dönemli yükseliş sürecinin başladığına dikkat çekti. Ekonomistler, TÜİK verilerinin gerçek enflasyonu yansıtmadığını da belirtti

Artı Gerçek - Temmuz ayı enflasyon verileri açıklandı. Ekonomistler ve akademisyenlerin oluşturduğu ENAG'ın hesaplamasına göre, temmuzda enflasyon aylık 13,18 artarak, yıllık yüzde 122.88'e yükseldi.
TÜİK'in açıkladığı resmi verilere göreyse, enflasyon aylık yüzde 9,49, yıllık yüzde 47,83 arttı. TÜİK verilerinde, asıl gösterge olan çekirdek enflasyon yüzde 56 olarak yer aldı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise aylık enflasyonu yüzde 9,84, yılık enflasyonu yüzde 63,7 olarak hesapladı.

Enflasyon verilerini yorumlayan uzmanlar, temmuzla birlikte enflasyonda baz etkisinin bittiğine dikkat çekti. Uzmanlara göre, zamlar ve vergi artışlarıyla birlikte uzun süre yükselişini sürdürecek bir enflasyon süreci daha başladı.

Uzmanların, yorumları şöyle:

'AÇIKLANAN VERİYE VATANDAŞ ASLA İNANMIYOR'

İktisatçı Mahfi Eğilmez:
Baz etkisi bitip de zam furyası başlayınca resmi enflasyon yükseldi. Açıklanan veriye vatandaş asla inanmıyor: "Ne 47'si hocam? Yüzde 150'den aşağı değil" diyor. ENAG da yüzde 122 diyor zaten. Bakalım nerede ve ne zaman buluşulacak?

'SONUÇLARINDAN KAÇINAMAZSINIZ'

Ekonomi Yazarı Uğur Gürses:
Temmuz ayı fiyat artışları: TÜİK yüzde 9.49, İTO yüzde 9.84, ENAG yüzde 13.18. TL’nin değer kaybını rezerv eriterek, kamu zamlarını erteleyerek, vergileri düşürerek ‘ekonomide sorun yokmuş’ gibi görüntü sunarak seçmeni kandırabilirsiniz, bir yere kadar…sonuçlarından kaçınamazsınız.

'MAAŞ ARTIŞLARI DAHA İLK AYDAN YOK OLDU'

Finans Uzmanı İris Cibre:
Gıda enflasyonu yüzde 60,72, 2023 artışı yüzde 38. Sağlık harcamaları 2023'te yüzde 48, ulaşım yüzde 46. İki sosyalleşelim, bir cafe'ye gidelim desen yüzde 59b Temmuz zamları ne kadardı? Asgari ücret yüzde 34, emekli yüzde 25 (mucize eseri hala 7500 TL alan var) Özel sektörde de ortalama yüzde 35 zamlı maaşlar daha ilk aydan yok oldu...

'MERKEZ BANKASI'NIN YIL SONU HEDEFİ TUTAR MI?'

Pro. Dr. Alaattin Aktaş:
Merkez Bankası'nın yüzde 58'lik yıl sonu tahmininin tutması, kalan beş aydaki toplam artışın yüzde 20.5'te kalmasıyla mümkün... Temmuzdaki yüzde 9.49'dan sonra ağustos, eylül, ekim, kasım ve aralık toplamında yüzde 20.5! Olabilir mi, ne dersiniz? Beş ayda yüzde 20.5 artış, aylık ortalama artışın yüzde 3.8'i geçmemesi demek.

'ENFLASYON UZUN BİR SÜRE YUKARI TIRMANACAK'

Ekonomist, TEPAV Direktörü Burcu Aydın Özüdoğru:
TÜFE enflasyonu Temmuz ayında yüzde 9,5, yıllık yüzde 47,8 arttı. Kur, vergi, ücret artışlarının etkisi ve beklentilerde bozulmayla beraber enflasyon uzun bir süre yukarı doğru tırmanmaya devam edecek. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar