Ekonomistlerden TÜİK enflasyonuna tepki yağdı: Yine çaldı... Artık çok fakirsiniz

Ekonomistlerden TÜİK enflasyonuna tepki yağdı: Yine çaldı... Artık çok fakirsiniz
Ekonomistler, TÜİK'in resmi haziran ayı enflasyon verilerini beklentilerin altında açıklamasına tepki gösterdi: "Memur ve emeklilere düşük zam yapmak için... TÜİK yine çaldı... Artık çok fakirsiniz... Faiz indirimine hazırlık..."

Artı Gerçek - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) milyonlarca kişinin maaş zammı oranlarını belirleyecek olan altı aylık enflasyon verilerinin beklentinin altında kalması, önde gelen ekonomistlerin tepkisini çekti. Haziran enflasyonuna dair resmi verilerin açıklanması sonrasında "Artık çok fakirsiniz", "Faiz indirimi yolda" ve "Nas ekonomisine geri dönüş" gibi yorumlar geldi.

HAKAN KARA: DAHA AZ ÜCRET ARTIŞI YAPMAK İÇİN...

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, haziran enflasyonunun düşük çıkmasını, "devlet memurları ve emeklilere düşük zam yapma" isteği ile açıkladı:

"Memur ve emekliye daha az ücret artışı yapmak için bütün kamu zamları Temmuz'a ertelendiğinden Haziran enflasyonu epey düşük çıktı. Bir aylık değere bakıp bunu trend olarak görmek pek sağlıklı değil."

VEYSEL ULUSOY: TEPKİ VERİN

İktisatçı Veysel Ulusoy da, peş peşe yaptığı paylaşımlarda "TÜİK yine çaldı" ve "Tepki verin" dedi. Ulusoy, "Artık çok fakirsiniz" dedi.

'MİLYONLARCA KİŞİNİN İLAVE ZAM BEKLENTİSİNİ KIRARSINIZ'

Prof. Dr. Burak Arzova, "Enflasyonu Düşük Açıklayarak ''Enflasyon Beklentisini' kıramazsınız" diyerek şöyle devam etti:

"Ama ne yaparsınız? Bu enflasyonu bekleyen milyonlarca kişinin ilave zam beklentisini kırarsınız, yanlış enflasyonla çalıştığınız için enflasyonla mücadele ettiğinizi sanırsınız, ülkeyi içinde bulunduğu enflasyon sarmalından çıkaramazsınız."

İRİS CİBRE: FAİZ İNDİRİMİNE HAZIRLIK OLDUĞUNA İNANIYORUM

İktisatçı İris Cibre, "Aylık gıda artışının 1.68% olduğuna beni kimse inandıramaz" diyerek faiz indirimi öngörüsünde bulundu. Cibre şöyle dedi: "Beklentileri yönetmek için, düşük data açıklamanın artık tersine neden olduğunun görülmesi gerek. Bu datanın faiz indirimine hazırlık olduğuna inanıyorum. Temmuz datasını ise düşük açıklamayı Tüik dahi başaramayacak."

PROF. BABUŞÇU: NAS EKONOMİSİNE DÖNÜŞ

Prof. Dr. Şenol Babuşçu da, faiz indirimi öngörüsünde bulundu: "Para Politikası Kurulu 20 Ağustos‘taki toplantısında faiz indirimi planlıyor olabilir… NAS ekonomisine geri dönüş. Faiz düştü, enflasyon düşüyor söylemi yine…"

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar