Ekonomiye ilişkin yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis'e sunuldu

AKP'li milletvekillerinin teklifinde Kurumlar Vergisi oranının 2021 yılı kazançları için yüzde 25, 2022 yılı kazançları için ise yüzde 23 oranında uygulanması öngörüldü.

Ekonomiye ilişkin yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis'e sunuldu

AKP milletvekilleri, Kurumlar Vergisi oranının 2021 yılı kurum kazançları için yüzde 25, 2022 yılı kurum kazançları için ise yüzde 23 oranında uygulanması; yiyecek ve içecek hizmeti sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde çalışanların nisan ve mayıs aylarına ilişkin sosyal güvenlik primlerinin İşsizlik Fonu'ndan karşılanması ve ücretsiz izne çıkartılanlara verilen nakdi ücret desteğinin net 1420 TL'den 1500 TL'ye çıkartılması; hastalık ve analık sigortası kapsamında verilen geçici iş göremezlik ödeneğine esas günlük kazancın hesabında, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki 12 ayın dikkate alınmasına yönelik düzenleme yapılmasını da içeren kanun teklifini, TBMM Başkanlığı'na sundu.

2021 KAZANÇLARINA KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 25 OLARAK UYGULANACAK

Kanunda yüzde 20 olarak düzenlenen Kurumlar Vergisi oranı, geçici olarak 2018, 2019, 2020 yılı kazançları için yüzde 22'ye yükseltilmişti. 2021 yılı kazançları için yeniden yüzde 20 oranında vergi uygulanacaktı. TBMM’ye sunulan teklif ile 2021 yılı kazançlarından yüzde 25, 2022 yılı kazançlarından ise yüzde 23 oranında kurumlar vergisi alınacak.

Yiyecek ve içecek hizmeti sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde 2021 yılı mart ayı itibarıyla sigortalı olarak çalıştırılmakta olan kişilerin nisan ve mayıs aylarında fiilen çalıştırılması halinde ücretlerinin asgari ücrete kadar olan kısmına ait sigorta primleri alınmayacak. İşverene, iki ay süreyle işçi başına aylık 1.341.56 TL prim desteği sağlanacak.

ÜCRETSİZ İZİN DESTEĞİ 1500 TL’YE ÇIKARTILACAK, DAMGA VERGİSİ ALINMAYACAK

Geçen yıl 17 Nisan’da başlayan ve 17 Mayıs’a kadar uzatılan işten çıkarma yasağına paralel olarak uygulanmakta olan ücretsiz izne çıkartılan işçilere verilen aylık brüt 1431 TL tutarındaki nakdi ücret desteği 1500 TL’ye çıkartılacak. Halen ücretsiz izindekilere verilen nakdi ücret desteğinden binde 7.59 oranında, yani 11 TL vergi kesiliyor ve net 1420 TL ödeme yapılıyor. Teklif ile 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren verilecek nakdi ücret desteğinden damga vergisi dahil hiçbir vergi alınmayacak. Böylece işçiye net 1500 TL ödenecek.

Ücretsiz izin desteği, 17 Nisan 2021 tarihinden sonra işe giren işçilere verilmiyor. Teklifte, yiyecek ve içecek sektöründeki işyerlerinde mart ayı itibarıyla çalışmakta olup ücretsiz izne çıkartılanlardan daha önce nakdi ücret desteği alamayanlara da günlük 50 TL, aylık 1500 TL destek sağlanacak.

RAPOR PARASI 12 AYLIK ÜCRET ORTALAMASI ÜZERİNDEN VERİLECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hastalık ve doğum raporu alanlara, son üç aylık ortalama ücretin üçte ikisi oranında iş göremezlik ödeneği bağlanıyor. Yapılacak değişiklikle iş göremezlik ödeneği bağlanırken, son 90 gün yerine son 12 aylık ortalama ücret dikkate alınacak.

Böylece, daha düşük rapor parası verilecek. Son bir yıl içinde 180 günden az primi bulunanlara verilecek rapor parası ise 2021 yılı için aylık 4.770 TL’yi aşamayacak.

ÇİFTÇİ BORÇLARINA YAPILANDIRMA HAKKI

Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi alacaklarından 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılan borçlara, 2017 yılında çıkartılan kanun kapsamında yapılandırma hakkı sağlanacak.

Yapılandırmaya esas tutar; yapılandırmaya konu kredi borcunun vadesini takip eden tarihten yapılandırma tarihine kadar yıllık yüzde 18 oranında basit usulde yürütülecek faiz uygulanmak suretiyle hesaplanacak. Yapılandırmaya konu kredi borcunun vadesini takip eden tarihten yapılandırma tarihine kadar yıllık yüzde 12 oranında basit usulde yürütülecek faiz borçlu tarafından ödenecek.

Yapılandırmaya esas tutarın bir defada ödenmesi halinde borcun tamamı, taksitlendirilmesi halinde ise peşinata tekabül eden yüzde 30’u ekim ayı sonuna kadar ödenecek. Kalan tutar ise 2022 ekim ayından başlamak üzere her yıl aynı ayda üç eşit taksitte ödenecek.

akp meclis ekonomi Kazanç Milletvekilleri kurumlar vergisi düzenleme