Elektrik ve doğalgaza yüzde 9 zam yapıldı
Elektrik ve doğalgaza yarından itibaren geçerli olmak üzere meskenlerde yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14 zam geldi.
Elektriğe meskende yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14 zam geldi. Zamlı fiyatlar yarın geçerli olacak. Doğalgazda da konutlarda yüzde 9, büyük işletmelerde yüzde 14'lük artış yapıldı.
Elektrikte fiyat artışı Resmi Gazete'de yayımlandı. Elektrik fiyatlarına en son 1 Nisan'da yüzde 2,89 zam yapılmıştı.
Doğalgaz zammıyla ilgili BOTAŞ'tan yapılan açıklamada yaklaşık 44 aydır doğalgaz satış fiyatlarında herhangi bir artış yapılmadığı ve Ekim 2016'da yaklaşık yüzde 10 indirim uygulandığı belirtildi. Açıklamada, ham petrol fiyatları ve döviz kurundaki yükselişe bağlı olarak doğalgaz alım maliyetlerinde artışlar yaşandığına dikkat çekildi.
BOTAŞ, elektrik üretim santrallerinin kullandığı gazın fiyatına 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49,5 zam yapıldığını duyurmuştu.
BOTAŞ doğalgazdan elektrik üreten santrallere fiyat artışına ilişkin yazı göndermeye başladı. Yazıda, doğalgazdan elektrik üreten santrallerin satın aldığı bin metreküp gazın satış fiyatının yarından itibaren bin 312 lira 20 kuruş olacağı ifade edildi. Böylece, daha önce bin metreküpü 877,6 liradan satılan gazın fiyatında yüzde 49,5 artış oldu.
DOLAR ÜZERİNDEN TAHSİL EDİLECEK
Yazıda ayrıca BOTAŞ'ın, sattığı doğalgazın ödemesini artık dolar üzerinden alacağı belirtildi. Bunun için bugün itibariyle ABD dolar kuru 4,86 lira olarak baz alındı. Sonraki ödemelerde Merkez Bankasının işlemin yapıldığı günkü dolar satış kuru baz alınacak.
İSO BAŞKANI: BÜYÜK BİR ŞOK YAŞIYORUZ
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan BOTAŞ'ın zam kararına tepki gösterdi. Bahçıvan yaptığı açıklamada şunları söyledi: "BOTAŞ’ın elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz fiyatına 1 Ağustos 2018’den geçerli olmak üzere yüzde 49.5 gibi çok ağır bir zam yapmasını, üretim hayatımız ve sanayimiz açısından alınmış çok talihsiz bir karar olarak görüyoruz. Eli her zaman taşın altında olan sanayicimiz; zorlu ve rekabetçi iç ve dış koşullara karşı fedakarca mücadele verirken enerjiye yapılan bu yüksek zam karşısında elektrik çarpmış gibi adeta büyük bir şok yaşamaktadır. Gelecek hedefleri çok büyük olan Türkiye’nin bu hedeflerine ulaşmasının yolu üretim ekonomisini güçlendirmekten, üretim hayatımızı öngörülebilir kılmaktan geçmektedir. Öngörülebilir bir üretim hayatına en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde BOTAŞ’ın paydaşlarına haber vermeden, ön bir duyuru yapmadan, adeta keyfiyeti çağrıştıran, çağdaş yönetişim anlayışıyla bağdaşmayan bir yaklaşımla aldığı bu baskın zam kararı ekonomik gerçeklerimizle bağdaşmadığı kadar, akıl ve vicdanla da uyuşmamaktadır. BOTAŞ’ın her açıdan rasyonel olmayan bu kararını ivedilikle gözden geçirmesini, sanayimiz ve sanayicimiz adına talep ediyoruz." (EKONOMİ SERVİSİ)