Emlak Bankası 16 yıl sonra geri döndü

Emlak Bankası'nın tasfiye sürecinden çıkarılması ile ilgili yasa maddesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Emlak Bankası 16 yıl sonra geri döndü

EKONOMİ - Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifinde Emlak Bankası'nın tasfiye sürecinden çıkarılması ile ilgili maddesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bazı kamu alacaklarını yeniden yapılandıran kanun teklifinin yasalaşmasının ardından, BDDK'ya gerekli başvurunun yapılarak Emlak Bankasının yeniden faaliyete geçeceğini ifade etti. Teklifin ilgili 10. maddesi ile Emlak Bankası'nın marka değeri bilinirliği ve aktif varlıklarının yeterliliği dikkate alınarak, bu çerçevede tasfiye sürecinin sonlandırılması ve bankanın tekrar faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal komisyonda yaptığı açıklamada, "Bu yasal düzenlemenin sonunda BDDK nezdinde gerekli başvurular yapılacak ve banka faaliyete geçecek. Şu aşamada banka için bir özelleştirme ya da sektörel banka yapma planlarımız yok" dedi. Ağbal önce bankanın yeni yönetiminin belirleneceğini ardından bu yönetimin hükümete bankanın geleceğine ilişkin bir plan getireceğini belirtti.

Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç de bankanın önemli bir marka değeri olduğuna dikkat çekerek, "Bunu yok etmek doğru değil" dedi.

Görüşmeler sırasında verilen bilgilere göre bankanın şu an 256 milyon dolar karşılığı özsermayesi bulunuyor.

Konuyla ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, öncelikli hedefin, Emlak Bankasının tasfiye sürecinin sonlandırılması ve bankanın yeniden faaliyete geçmesi olduğunu kaydetti. Bu yasal düzenlemenin akabinde BDDK'ya gerekli başvurların yapılacağını, ondan sonra Emlak Bankasının yeniden faaliyete geçeceğini dile getiren Ağbal, "Şu anda Emlak Bankasını ne özelleştirme gibi bir planımız var ne de sektörel bir bankacılık yapma düşüncesi var" dedi.

Emlak Bankasının marka değeri olan bir banka olduğuna işaret eden Ağbal, "Yönetim Kurulu kendi çalışmaları çerçevesinde hükümetimize bir plan getirecek. O çerçevede bankanın ekonomiye katkı sağlaması için çalışma içinde olacağız." diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç de Emlak Bankasının, önemli bir marka değeri bulunduğunu ifade ederek, "Onu yok etmek doğru değil. Bunun korunması gerekir. BDDK'dan izin alındığında önemli bir kamu bankası hüviyetine kavuşmuş olacak" değerlendirmesinde bulundu.

emlak bankası TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu kabul edildi