Emlak ve otomobil satışlarında yeni dönem: 'Doğrulanmış ilan' zorunluluğu nedir?
Emlak ve otomobil satışı yapılan ilan sitelerinde, eylül ayından itibaren yeni kurallar geçerli olacak. İlan sitelerinde ‘doğrulanmış ilan’ süreci başlayacak. Konutunu emlakçıya verecek olanlar e-devlet üzerinden emlakçıyı yetkilendirecek.
Artı Gerçek - Ticaret Bakan Ömer Bolat ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, emlak ve otomotiv sektöründe uygulanacak bazı yeni düzenlemelere dair açıklamalarda bulundu.
'Doğrulanmış ilan'ın nasıl verileceği, emlak ve konut sahipleri ile ilan siteleri ve emlakçılar ve esnafın hangi kurallara uyacağı merak konusu oldu.
Türkiye’nin temmuz ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıklayan Bakan Bolat, eylül ayından itibaren ilan sitelerinde ‘doğrulanmış ilan’ sürecinin başlayacağını da söyledi.
YILBAŞI İTİBARIYLA ZORUNLU HALE GELECEK
Sitelerdeki ilanların hiçbirinin tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacağının söyleyen Bolat, 'doğrulanmış ilan' sürecine dair şu bilgileri verdi:
“Konut satacak kişi e-Devlet üzerinden gayrı menkulünü seçerek, emlakçıyı yetkilendirecek, yetkilendirilmiş emlakçılar da bu satışlara aracılık edecekler. Otomotiv sektöründe de yeni düzenlememizi Eylül ayının sonlarında inşallah getirmiş olacağız. Önce emlak, 1-2 hafta sonra da otomotivdeki düzenlemeleri devreye alacağız.
İlk etapta emlak sektörüyle başlayacak düzenleme 15 Eylül’den itibaren uygulamaya alınacak. İlk etapta hibrit olarak başlayacak uygulama yılbaşı itibariyle zorunlu hale gelecek.
EMLAKÇI İLANI ALDIĞI YETKİYLE SİTEYE GİREBİLECEK
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da emlaktaki yeni düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi:
"Getireceğimiz ürün ile sadece ilan sitelerindeki ilanların verilmesindeki aşamaları resmiyete bağlıyoruz.
Vatandaş, e-devleti üzerinden girerek kendisine ait olan gayrimenkulü seçip orada açılacak pencereden yetkili ilan satıcısının, emlakçının kodunu girerek orada emlakçıyı yetkilendirecek. Kendisi de ilan sitesine girip satabilir. Ama emlakçıya verecek olanlar emlakçıyı yetkilendirecek. Böylece emlakçı almış olduğu yetkiyle bu ilanı siteye girebilecek.
Biz bunu 15 Eylül'de başlatacağız. İlk etapta hibrit olacak. Onlar da 'doğrulanmış ilan' diye çıkacak. Ama yılbaşı itibarıyla tamamı doğrulanmış ilan olarak çıkmaya mecbur olacak.
'EVİNİZİ İLAN SİTESİNDE SATILIRKEN GÖRMEYECEKSİNİZ'
Böylece siz bir sabah kalktığınızda kendi evinizi ilan sitesinde satılırken görmeyeceksiniz.
Yani şu anda hiç kimse ilan vermediği halde bazı kişiler emlak sitelerine girerek bu evleri satıyor. Ama sorduğunuzda 'yok' diyorlar, 'biz onu sattık' diyorlar. 'Size başka ilan, başka evi gösterelim' diye böyle fake ilanlar veriliyordu.
Amacımız, manipülasyonu önleyerek daha doğru bir piyasa işleyişini getirmek. Bu sistem 15 Eylül'de gelecek.
BİRİNCİ DERECE AKRABALARIN EMLAKLARININ İLANLARI KONABİLECEK
Arkasından aynı şekilde otomobille ilgili sistemi devreye sokacağız. Kişi, birinci derece akrabası, hanımı, annesi, babası ve çocuklarının da üzerine olan emlakla ilgili ilan koyabilir. O zaten kimlik doğrulama sisteminde şu anda uygulanıyor.
Bu aşamayla yaptığımızda ilan sistemindeki manipülasyonun önüne geçmeye çalışacağız. Bu aslında bir yerde kiraların da düşmesine sebebiyet verecek. Çünkü (internet) sitelerde, kirada olmayan dairelere sanki kiradaymış gibi fiyatları şişirme ve spekülasyon yapılıyordu.
Aynı aracı 10 kişi veya aynı evi 10 kişi, siteye girerek fiyatları yukarı çekerek sanki piyasada böyle bir fiyat artışı varmış gibi gösteriyordu. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Gerçek ilanlarla fiyatının doğrulanmasını sağlamaya çalışıyoruz." (EKONOMİ SERVİSİ)