Endişeyle beklenen enflasyon ne zaman açıklanacak? Mart enflasyonu beklentisi ne?

Endişeyle beklenen enflasyon ne zaman açıklanacak? Mart enflasyonu beklentisi ne?
Enflasyon yükseliyor, alım gücü düşüyor. Mart ayı enflasyon oranı 4 Nisan'da açıklanacak. Artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisi yıllık enflasyon tahminleri yüzde 60'lar civarında...

+GERÇEK - Enflasyon oranı yükseliyor, yurttaşların alım gücü azalıyor. Mart ayı enflasyon oranı 4 Nisan'da açıklanacak. Artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisi ile mart ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 58.25 ila yüzde 62.7 arasında değişiyor.

JPMorgan araştırma notunda, "Enflasyonun bu yılın son ayına kadar yüzde 60 civarında ya da üzerinde kalmasını bekliyoruz. Bu da reel faizin uzun süre belirgin negatif bölgede kalacağı anlamına geliyor" ifadelerine yer verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre şubatta tüketici enflasyonu yüzde 54,44’e yükseldi. Ocakta oran yüzde 48,69 idi.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise şubat enflasyonunu yüzde 123,80 olarak açıkladı. Resmi enflasyon 20 yıl sonra ilk kez yüzde 50’yi aştı.

Mart ayı enflasyon TÜİK tarafından 4 Nisan 2022 Pazartesi günü duyurulacak. Saat 10:00’da verilerin açıklanması bekleniyor.

Reuters’ın 17 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette mart ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 58.25 ila yüzde 62.7 arasında yer alıyor. TÜFE, en son Mart 2002 döneminde yüzde 65.1 artış kaydetmişti. Reuters anketinde aylık enflasyon tahmini medyanı ise yüzde 5.7 seviyesinde. Tahminler yüzde 3.57 ila yüzde 6.5 bandında yer alıyor. 

Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle artan emtia fiyatlarının ekonomiye etkisini yansıtır şekilde, yıl sonu enflasyon tahminlerinin medyanı Reuters’ın bir ay önceki anketindeki yüzde 38’den yüzde 54’e ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılsonu enflasyon tahmini yüzde 23.2 Hazine’nin ise yüzde 24 seviyesinde.

Bu yıl sonunda, geçen yıl kasım ve aralıkta yaşanan sert yükselişler nedeniyle enflasyonu aşağı çekecek belirgin bir baz etkisi bulunuyor. Ancak bu büyük baz etkisiyne rağmen yılsonu ekonomistler tahminlerinde yukarı revizyonlar yapmaya devam ediyorlar.

Yeni tahminler enflasyonun çok daha uzun süre yüksek seviyelerde kalacağı anlamına geliyor. Şubat ayında yıllık enflasyon TL’deki birikimli değer kaybının etkisiyle gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde beklentilerin de üzerinde yüzde 54.44’e yükselmişti.

ENFLASYON YÜZDE 60’LARA YÜKSELECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, "2023’te seçime tek haneli enflasyonla gireceğiz" iddiasının aksine Fitch, enflasyonun yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceğini öngörüyor.

Enflasyonun gelecek aylarda yüzde 60 civarına yükselmesini öngören uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 49, 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 35 oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar