Enerji Bakanı Bayraktar açıkladı: Akkuyu Nükleer'de Alman Siemens devre dışı, Çinli firma devrede

Enerji Bakanı Bayraktar açıkladı: Akkuyu Nükleer'de Alman Siemens devre dışı, Çinli firma devrede
EnerjiBakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Santrali için gerekli parçaları Siemens şirketinin 'geciktirmesi' nedeniyle Rosatom’un Akkuyu’da kritik ekipmanları Çin’e sipariş ettiğini açıkladı. Akkuyu'da santrali, Rus devlet şirketi Rosatom yapıyor.

Artı Gerçek - Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Alman şirketi Siemens AG’nin devre dışı kaldığı ortaya çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Siemens'in Akkuyu için gerekli parçaları geciktirdiğini söyledi.

'AMAÇ RUSYA'YA YAPTIRIMSA BUNDAN TÜRKİYE ZARAR GÖRÜYOR'

Anadolu Ajansı’na konuşan Bakan Bayraktar, teslimattaki gecikmenin projeyi birkaç ay geciktirme etkisi yarattığını belirterek, "Hiçbir hukuki temeli olmayan bir konuda bir siyasi tutumla alınmış bir karar var" iddiasında bulundu. Bu duruma yönelik şikayetin en üst düzeyde dile getirildiğini söyleyen Bayraktar, “Amaç Rusya’ya yaptırım uygulamaksa, bundan Türkiye ve Türkiye’deki proje de zarar görüyor” dedi.

'RASATOM ALTERNATİF ARAYIŞINA GİRDİ'

Bayraktar, bu durum karşısında Rosatom’un (Rus devlet nükleer enerji şirketi) alternatif arayışına girdiğini anlattı. Bayraktar, Siemens’in Türkiye’deki yatırımlarına da işaret ederek, şu açıklamayı yaptı:

"Çok uzun yıllardır çalıştığımız firmalardan bir tanesi ve onların varlığını çok ciddi sorgulamamız gereken bir sürece bizi sokmuştur. Yapımı üstlenmiş olan Rosatom, bu ürünle ilgili alternatif siparişini Çin’e geçmiş durumda ve ürün oradan gelecek.”

Söz konusu ekipman, 24 milyar dolarlık Akkuyu santralinde üretilecek enerjinin sisteme aktarılması amacıyla nükleer şalt sahasında kullanılacak.

'SHELL İLE LNG ANLAŞMASI ÖNEMLİ'

Bakan Bayraktar, BOTAŞ ve Shell arasındaki LNG anlaşması hakkında ise şunları söyledi:

“Bizim tedarik kaynaklarımızı mutlaka çeşitlendirmemiz lazım. Son 7-8 yıldır gazlaştırma kapasitemizi arttırıyoruz. 30-37 milyon metreküp gazlaştırma yaparken LNG alıp onu gaza çevirecek kapasiteye sahipken şu anda bu 160 milyon metreküpe çıktı. Türkiye ihtiyacı olan gazın en az yarısını sıvı olarak gemilerle alabilir. Bu çok büyük bir çeşitlendirme ve yenilik dolayısıyla Shell anlaşması bu anlamda önemli."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar