Enerji Bakanı Bayraktar: Yüksek gelir grubunun elektrik ve gaz faturasına gerçek maliyet yansıtılacak

Enerji Bakanı Bayraktar: Yüksek gelir grubunun elektrik ve gaz faturasına gerçek maliyet yansıtılacak
Enerji Bakanı Bayraktar, halen elektrik ve doğal gazda gerçek maliyetin yüzde 60'ının devlet tarafından karşılandığını öne sürdü. Bayraktar, yapılacak düzenlemeyle, yüksek gelir grubundaki kişilerin faturasına gerçek maliyetin yansıtılacağını söyledi.

Artı Gerçek - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda kullanılacak yeni doğal gaz platformunun eylül sonunda Türkiye'ye geleceğini belirterek, 2026'nın ortasında bu platformun Sakarya Gaz Sahası'nda üretime başlayacağını belirtti.

AA Editör Masası'na gaz üretimiyle ilgili oldukça iddialı açıklamalarda bulunan Bayraktar "2026'nın ortasında günlük 20 milyon metreküp üretime çıkacağız. Dolayısıyla 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını kendi gazımızla Sakarya'dan karşılamış olacağız" dedi.

'YÜKSEK GELİR GRUBUNA FARKLI FATURA'

Bayraktar, korona salgını döneminden bu yana doğal gaz ve elektrikte hane halkı ve ticarethanelerin devlet tarafından desteklediğinin söyleyerek, şu açıklamada bulundu:

"Elektrik ve doğal gazda Hazine üzerinden çok ciddi desteğimiz var. Bin liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor. Bütçe imkanları mertebesinde bu desteklere devam edeceğiz. Vatandaşımızın dünyada gelişen, artan fiyatlara karşı korumaya devam edeceğiz.

Bunu yaparken destek mekanizmasını daha etkin kullanmamız gerekiyor. OVP içinde de desteklerin etkinleştirilmesi başlığı altında var. Her birimizin evinde kullandığımız elektrik ve gazda bu destek var. Gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere maliyetine göre, maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz.

GERÇEK MALİYETİN KARŞILANDIĞI BİR SİSTEM DÜŞÜNÜYORUZ

Gerçekten ihtiyaç sahibi, daha dar gelirli vatandaşlarımızı, emeklilerimizi bu destekten istifade ettirip bunu karşılayabilecek ve evi çok daha büyük olan, çok fazla elektrik kullanan, elektrikli aracı olan, tüketimi belli oranın üzerinde olan vatandaşların bu desteklerden faydalanmak yerine gerçek maliyetleri karşıladığı bir modeli düşünüyoruz. Bütçe imkanları nispetinde bu destekler devam edecek. Enerji fiyatlarında oluşabilecek değişikliklerin enflasyona etkisini göz ardı etmeden Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığımızla eşgüdümle süreci yürüyoruz."

Bakan Bayraktar ayrıca Oruç Reis gemisinin bu ay sonunda ya da ekim başında Somali'ye giderek, 3 boyutlu sismik çalışma yapacağını söyledi.

Öne Çıkanlar