Enflasyon ücretleri eritti
2017’deki OVP’de yüzde 7 olan 2018 sonu enflasyon beklentisi, yeni ekonomi programında yüzde 20’yi aştı. İşçi, memur, emekli ve asgari ücretlide kayıp büyük.
Hükümetin ‘kriz yok’ söylemine karşın geçim sıkıntısı yaşayan emekçileri daha da zor günler bekliyor. Yüzde 7 enflasyon hedefiyle kamu çalışanlarına ve emeklilere bu yıl için yüzde 4+3.5 zam veren hükümet, geçen hafta açıklanan yeni ekonomi programında enflasyon hedefini yüzde 20.8’e yükseltti.
Memur ve emeklinin kaybı büyük. Yüzde 14.2’lik asgari ücret zammı da yüzde 20’lere çıkan enflasyon beklentisiyle eridi. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, belediyelerdeki işçilerin şirketlere alınmasıyla birlikte kamudaki yaklaşık bir milyon taşeron işçiye kadro verildiğini savunan hükümet ücretlerini ise Ekim 2020’ye kadar 6 ayda bir yapılacak yüzde 4’lük zamlara bağladı. Taşeron işçiler perişan.
Diğer yandan, Bartın’da krizi bahane eden işveren 209 işçiyi işten attı. İşçiler, memurlar ve emeklilerin durumunu ortaya koyan örnekler şöyle:
Neredeyse üçe katladı: Hükümetin geçen yılki Orta Vadeli Program'ında bu yıl için enflasyon hedefi yüzde 7, gelecek yıl için de yüzde 6’ydı. Bu enflasyon hedeflemesi doğrultusunda Hükümet ile Memur-Sen arasında diğer konfederasyonların tepkisine karşın kamu çalışanları ve kamu emeklileri için 2018’de yüzde 4+3.5, 2019’da da yüzde 4+5’lik zam öngören toplu sözleşme imzalandı. Ancak hükümet, memur ve memur emeklilerine enflasyonun toplusözleşme zammını aşması halinde aradaki farkın ödendiğini savunuyor.
Asgari ücret "asgari" kaldı: Hükümet bu yıl için asgari ücrete yüzde 14.2 zam yaparak 1404 liradan, 1603 liraya çıkarmıştı. Ancak bu y ıl için beklenen yüzde 20.8’lik enflasyon, asgari ücrete yapılan zammı da aştı. Üstelik 6 milyon asgari ücretli enflasyon farkı da alamıyor.
Fatura işçiye kesildi: İşverenler krizin faturasını işçilere kesmeye devam ediyor. Son olarak Bartın’ın Amasra ilçesinde kurulu bulunan Hattat (HEMA) Madencilik AŞ’de çalışan 183 maden işçisi ile sendikasız 26 çalışan olmak üzere toplam 209 işçi "mali sıkıntılar" gerekçe gösterilerek işten atıldı. İşçiler, 52 günlük maaş, bayram ikramiyeleri ve sosyal haklarının ödenmediği gerekçesiyle işyeri önünde eylem yaptı. (EKONOMİ SERVİSİ)