‘Enflasyondaki kur etkisi sürecek’

Ekonomi Bakanı Zeybekci, mart enflasyonunun yüksek gelmesi üzerine, "Kur etkisi bir dönem daha sürecek. Nisanda da etkisi olacak ama mayıstan itibaren nötrlenecek"...

‘Enflasyondaki kur etkisi sürecek’

Ekonomi Bakanı Zeybekci, mart enflasyonunun yüksek gelmesi üzerine, "Kur etkisi bir dönem daha sürecek. Nisanda da etkisi olacak ama mayıstan itibaren nötrlenecek" dedi.

EKONOMİ – Mart ayında 2017'nin zirvesini görmesi beklenen yıllık enflasyon yüzde 10,13'ten yüzde 11,29'a çıktı. Böylece yıllık enflasyon Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyeye geldi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayarak, enflasyonun mart ayında yüzde 11'i aşmasını değerlendirdi. Enflasyon rakamlarının, mayıs sonrası tek haneye ineceği tahmininde bulunan Zeybekci, "Enflasyonumuz yüksek. Bunun sebepleri de kur, geçen senenin sonuna doğru yaşadığımız vergiyle ilgili bazı artışlar, ÖTV'lerde yaptığımız artışlar, bazı tüketim mallarının üzerine koyduğumuz ekstra verdiler bunların yansımaları var" dedi.

Kur etkisinin bir dönem daha süreceğini belirten Zeybekci, şöyle devam etti: "Belki bir ay daha, iki ay daha sürecek ama mayıs gibi kur etkisi artık nötrleşecek. Ondan sonra tam tersini yaşamaya başlayacağız. Talep enflasyonu değil bu, asıl etkisi kur. Muhtemelen bize nisan ayında da enflasyonla ilgili bir etkisi olacaktır ama mayıstan itibaren nötrlenecek. Yıllık hedefte ben, problem yaşayacağımızı zannetmiyorum."

ÖTV İNDİRİMİNİN UZAMASINI DESTEKLİYORUM

ÖTV indiriminin uzamasının hükümetin gündemine gelmediğini belirten Zeybekçi, "İndirimin uzaması değerlendirilebilir belki ama bu Maliye Bakanımız ile yapacağımız bir çalışmaya bağlıdır. Hükümetin gündemine gelirse ben destekleyici olurum" dedi. Bakanlar Kurulu'nun şubatta aldığı bir kararla, klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan ÖTV 30 Nisan tarihine kadar sıfırlanmıştı.

‘MERKEZ BANKASI'NIN İNANDIRICILIK SORUNU VAR'

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, enflasyondaki artışın sürpriz olmadığını söyleyerek sonbaharda başlayan kur artışının çift haneyi görmede çok büyük etkisinin olduğunu belirtti.

Merkez Bankası'nın yüzde 9'luk yıl sonu enflasyon hedefinin çok iyimser kaldığını ifade eden Gürseli çift haneli enflasyonun 2017'de kalıcı hâle gelebileceğini, zaten katılaşmış olan enflasyonun daha da katılaşabileceğini vurguladı.

Merkez Bankası'nın hangi yollarla enflasyonu düşüreceği konusunda Gürsel, "Mevcut durumda Merkez Bankası'nın güvenilirliği ve inandırıcılığı sorunu da var. Dolambaçlı yollardan da olsa çok ciddi faiz artışı yaptı. Fiili fonlama faizi geçen yıl ekimde yüzde 7'ye düşmüştü. Şimdi 11'e dayandı. Bu, kura nispeten bir istikrar kazandırdı. Bu istikrar düzeyinde kalırsa enflasyonu aşağı çekebilir ama bir taraftan da enflasyonun yükselmesi, kurdaki bu istikrarı da tehdit ediyor" dedi.

Kuru aşağıda tutmak için yapılan faiz artışlarının yaptığı yan etkinin Merkez Bankası için bir açmaz olduğunu belirten BETAM Başkanı, "Esas hüner, kurlar alıp başını gitmeden, çok daha sert bir müdahale yapılmasıydı. Ama o dönemde serbestliği üzerinden tartışmalar vardı" diye konuştu.

MERKEZ’DEN FAİZ BEKLENTİSİ ARTTI

Yaklaşık dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaşan sonrası analistlerin Merkez Bankası'ndan faiz artış beklentileri de arttı. Finans Yatırım'dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, veri sonrası Merkez Bankası'nın likidite politikasını sıkacağını ve önümüzdeki dönemde politika faizinde bir miktar artışa gideceğini düşündüğünü kaydetti.

Merkez Bankası, mart ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı, politika faizi ve üst bandını sabit tutarken, geç likidite faizlerinde 75 baz puanlık artırıma gitmişti. Karar açıklamasında ise enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verildiğini, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma da yapılabileceğini belirtmişti.

ENFLASYON YILIN KALANINDA DA YÜKSEK GELEBİLİR

Kanlı, bundan sonraki dönemde yıllık enflasyonda aşağı yönlü eğilim görülebileceğini ancak enflasyonun yüzde 9'un altına inmesinin çok zor olduğunu vurgulayarak, Merkez Bankası’nın likidite politikasını sıkacağını ve önümüzdeki dönemde politika faizinde bir miktar artışa gideceğini düşündüğünü söyledi. Kanlı, "Üst üste yüksek gelen enflasyonun artık Türkiye'de zihinlerdeki enflasyon beklentisini bir kademe yukarı taşıyor" diye konuştu.

ENFLASYON-KUR GEÇİŞKENLİĞİ

Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys de, Türkiye'de enflasyonun beklentileri aşmış olduğu vurgusu yaparak, "Enflasyon baskıları Türk Lirası'ndaki sert değer kayıplarından kaynaklandı. Enflasyondaki yukarı yönlü eğilim, Merkez Bankası'nın son derece sıkı bir para politikası sürdürmesi gereğini ortaya koyuyor" dedi.

"Bildiğiniz gibi Merkez Bankası, geç likidite penceresi faiz oranını yüzde 11,75 şeklinde yükseltmişti. Bu da Merkez Bankası’nın gerektiğinde manevra yapmasına imkan sağlamıştı" diyen Matys, Merkez Bankası’nın bu şekildeki sıkı politikalarını sürdürebileceğini aktardı. "Türk Lirası da bir miktar istikrara kavuşmuş gibi. Faiz oranlarını yükseltmek gerekebilir" diyen Matys'e göre enflasyondaki sert hızlanma geçici ve daha çok talepten etkileniyor. Yani, enflasyonda yavaşlama görülmeye başlandığında, kurun negatif etkisi de azalabilir. Matys, yılın ikinci yarısında Türk Lirası istikrarlı seyrederse Merkez Bankası'nın faizleri kademeli olarak azaltmaya başlayabileceğinin altını çizdi.

Zeybekci Enflasyon