Erdoğan konuştu, patron konuştu, sıra Ziraat Bankası'nda

Ziraat'in Simit Sarayı'nı kurtarmasıyla ilgili Erdoğan 'tasvip etmiyorum' dedi, patron bankayı pas geçti, Rekabet Kurumu başvuruyu siteden kaldırdı. Gözler şimdi Ziraat'te...

Erdoğan konuştu, patron konuştu, sıra Ziraat Bankası'nda

ARTI GERÇEK - Türkiye, 13 Aralık tarihinden bu yana Simit Sarayı'nın Ziraat Bankası tarafından kurtarılma operasyonunu konuşuyor. Geçen hafta Ziraat Bankası'na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, ekonomik sıkıntı içindeki Simit Sarayı'nın yüzde 51 hissesini devralmak için Rekabet Kurulu'na başvurdu.

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, işlem kapsamında mevcut hissedarlar arasında yapılacak hisse devirleri ile Simit Sarayı sermayesini temsil eden payların yaklaşık 20.7 milyon adedi Kavukçu Yapı tarafından Ziraat Girişim Sermayesi’ne devredilecekti. Eşzamanlı olarak sermaye artırımına ilişkin yapılacak genel kurul sonucunda Ziraat Girişim, ihraç edilecek emisyon primli payları iktisap etmek suretiyle Simit Sarayı’nın sermayesindeki payların toplam yüzde 51’ini elde etmiş olacaktı.

Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan başvurunun ardından devletin Simit Sarayı’nı kurtaracağı tartışmaları başladı. Toplumun farklı kesimilerinin tepkisini çeken bu habere muhalefetten de itirazlar yükseldi.

'DEVLET TEŞVİKİYLE UÇAK ALDI' İDDİASI ORTAYA ATILDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, konuyla ilgili açıklamasında, "Hükümete yakın olduğu söylenen ve sektörün en büyük simitçisi olan bir firma için milyonlarca dolarlık kurtarma operasyonu yapılıyor. Şimdi merak ediyoruz, bu operasyon için Ziraat Bankası ne kadar kefalet aldı? İşçi, çiftçi, sanayici, esnaf yok, varsa yoksa yandaş" şeklinde tepki gösterdi.

Konuyla ilgili olarak İyi Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Simit Sarayı'nın patronu Abdullah Kavukcu'yu kastederek, "500 milyon dolar borcu olan ve devletten 20 milyon dolar teşvik alan bu işadamı 15 milyon dolara uçak satın alıp teşviği yiyor, lüks ve şatafat içinde yaşıyor. Şimdi yükünü millet sırtlayacak. Öyle yağma yok" dedi.

Ardından, bugün art arda gelen açıklamalarla işin seyri değişti. Simit Sarayı'nın yüzde 51'ine ortak olmak için Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın Rekabet Kurumu'na yaptığı başvurunun akıbeti merak konusu oldu.

ERDOĞAN'DAN 'TASVİP ETMİYORUM' AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Küresel Mülteci Forumu’na katılmak üzere gittiği İsviçre'nin Cenevre kentinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. "Kamuoyundaki bir tartışma da Ziraat Bankası’nın, Simit Sarayı’nı almak için Rekabet Kurumu’na başvurması. Buna yönelik eleştirilere yaklaşımınız nedir?" sorusu üzerine Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

"Bunu duyduğum anda genel müdürümüzü aradım. Genel müdürümüz, "Bir ara gündeme geldi ama böyle bir şeyi şu anda düşünmüyoruz" dedi. Zaten Ziraat Bankası değil, Ziraat Bankası’nın girişim sermayesi şirketi... O tablo şu anda bu seyirde."

Erdoğan, bu durumu tasvip etmediğini vurguladı.

Erdoğan'ın açıklamalarının hemen akabinde tartışmaların odağındaki Simit sarayı'nın patronu Abdullah Kavukcu, yazılı bir açıklama yaparak, 500 milyon dolar borçları olduğu iddiasını yalanlayarak, Simit Sarayı’na daha önce de birçok fonun ve sermaye girişiminin ilgisi ve teklifleri olduğunu ve bu ilginin devam ettiğini belirterek, "Simit Sarayı’nın iddia edildiği gibi 500 milyon dolar borcu kesinlikle yoktur. Bütün bankalara gayri nakit borcumuz, bu bahsi geçen rakamın üçte biri bile değildir. Kullandığımız kredilerin yüzde 80’ini de özel bankalar aracılığıyla sağlanmıştır" dedi.

Kavukcu'nun yaptığı açıklamada, Ziraat Bankası'ndan ve Rekabet Kurumu'na yapılan başvurudan bahsetmemesi dikkat çekti.

REKABET KURUMU’NA NASIL BAŞVURU YAPILDI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel müdürün "konu gündeme geldi ancak düşünmüyoruz" dediğini aktardı ancak bu defa akıllarda Rekabet Kurumu’na nasıl başvuru yapıldığı, kuruma yapılan başvurudan genel müdürün haberinin olup olmadığı soruları geldi.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Rekabet Kurumu’nun ne yönde bir karar vereceği merak konusu oldu.

İşin ilginci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ziraat Bankası'nın Simit Sarayı'na ortak olmasını tasvip etmiyorum" açıklamasının ardından Rekabet Kurumu sitesindeki devralma başvurusuna ait duyuruyu kaldırdı.

Tartışmaların odağındaki Simit Sarayı'nı kurtarma operasyonuyla ilgili açıklamaların ve Rekabet Kurumu'nun başvuruyu sitesinden kaldırmasının arıdndan Ziraat Bankası'nın ne yönde açıklama yapacağı ya da bir açıklama yapıp yapmayacağı merak ediliyor.

erdoğan banka başvuru Simit Sarayı rekabet kurumu Ziraat Bankası patron