Euro, yeni haftaya yükselişle başladı, 8 TL seviyesini geçti

Euro, yeni haftaya yükselişle başladı, 8 TL seviyesini geçti
Dolar kuru uzun süredir bulunduğu 6,85 seviyesindeki seyrine devam ederken, euro yeni haftada 8 TL'nin üzerine çıktı. Altında ise yeni rekorlar takip ediliyor.

Küresel piyasalar yeni haftaya altında görülen tarihi zirveyle başladı. Altın fiyatları 1,944 dolara kadar çıkarak rekor kırarken, hisse senedi piyasalarında ise yönsüz bir seyir söz konusu.

Dolar, yurtdışı piyasalarda yatırımcıların Çin-ABD gerginliği, yaklaşan Fed toplantısı ve Coronavirus salgınının ABD'de yayılma hızının azalıyor olabileceğine ilişkin sinyalleri değerlendirmesiyle son dönemdeki kayıplarını genişletti ve altın rekor seviyeye tırmandı. Küresel hisse senetleri karışık bir seyir izledi.

Piyasalarda Covid-19 salgınında yaşanan yeni gelişmeler takip edilmeye devam ediyor. Vaka sayılarında yaşanan artış ikinci dalga endişelerini güçlendirirken bir çok ülke tekrar karantina uygulamalarına başladı.

Dolar/TL yaklaşık bir aydan fazla bir zamandır 6,85 TL seviyesinde sabit duruyor. Euro kuru ise yükselişini sürdürerek bugün 8 TL’nin üzerine çıktı.

Yatırımcılar bu hafta para politikasının yönüne ilişkin sinyaller için Fed'in toplantısına bakacak. Beklentiler daha fazla genişleme olması yönünde. Washington'da teşvik planı için mücadele devam ediyor. Virüs ile ilgili gelişmelerde California, Arizona, Florida ve New York'ta vaka sayısı düştü.

S&P TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNU DEĞİŞTİRMEDİ

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings Türkiye’nin B+ olan kredi notunu teyit etti, görünümü "durağan" olarak belirledi. Cuma gecesi yapılan değerlendirmede, TL’deki oynaklık ve Covid-19 nedeniyle ekonomik faaliyetteki aksamaya rağman Gayri Safi Yurt içi Hasıla'da (GSYH) bu yılın ikinci yarısında toparlanma beklendiği belirtildi.

Türkiye GSYH’sinin bu yılın tamamında Covid-19 salgını nedeniyle yüzde 3,3 daralacağını tahmin eden S&P açıklamasında, "Uzun süreli yüksek kredi büyümesi ve cari açığın tahminimizden daha fazla artması gibi makroekonomik dengesizlikler, Covid-19 salgınının yarattığı etkinin beklenenden güçlü olması veya kurdaki oynaklığın genel hükümet borcunu tahminlerimizin ötesine taşıması gibi sebeplerle Türkiye’nin görece güçlü kamu maliyesinin bozulması kredi notunun düşürülmesine yol açabilir.

Türkiye’nin ekonomik büyümesi orta vadede tahminlerimizden daha yüksek seviyede gerçekleşir ve bu büyüme sürdürülebilir olursa, ve bu esnada dış dengesizlikler azalır ve kamu borç seviyesi artmazsa, hükümet, bankacılık sistemini güçlendirecek, TCMB’nin rezervlerini ve para politikasının etkinliğini artıracak itibarlı ve şeffaf bir yapısal makro ekonomik reform programı başlatırsa kredi notu yükseltilebilir" ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar