EYT ile birlikte en çok cevap aranan soru: Ne zaman emekli olurum?

EYT ile birlikte en çok cevap aranan soru: Ne zaman emekli olurum?
EYT durumundaki yaklaşık 4.5 milyon kişiyi ilgilendiren yasa düzenlemesi çalışanlarda 'Ne zaman emekli olurum' sorusunu gündeme getirdi. Bu sorunun cevabının yanı sıra, emekli maaşının ne kadar olacağı internet üzerinden de hesaplanabiliyor.

Artı Gerçek - Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin gündeme gelmesiyle, çok sayıda çalışan "Ne zaman emekli olurum?" sorusuna yanıt armaya başladı.

Emekli olma yaşı kişinin çalıştığı meslek grubuna yere ve çalışma süresine göre belirleniyor. Kaç yaşında emekli olurum sorusunun cevabı çalışılan güne, prim sayısına, cinsiyete gibi farklı etmenlerle değişiyor.

1999 yılı itibarıyla erkeklerde emeklilik yaşı 60 yaş sınırı, kadınlarda emeklilik yaşı ise 58 olarak belirlendi. Çalışanlar emeklilik yaşını hesaplamak istedikleri zaman çalıştıkları kuruma ve ilk çalışma zamanlarına bakıyor. Emekliliğe kalan gün sayısı hesaplama yöntemi pek çok vatandaş tarafından takip ediliyor. Emeklilik yaşı hesaplama internet sistemleri üzerinden öğrenilebiliyor. e-Devlet Kapısı'nda sunulan "Çalışma Hayatım" adıyla bütünleşik hizmet sunuluyor.

Emeklilik yaşı hesaplama işlemi için 4A, 4B, 4C diye ayrılan ve SSK, BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığı anlamına gelen sigorta türlerinden biri seçiliyor. Kişi daha sonra doğum tarihini gün, ay ve yıl olarak sisteme giriyor. Bunun dışına sigorta başlangıç tarihi de sisteme girildikten sonra cinsiyet de seçilerek internet üzerinden emeklilik yaşı hesaplanabiliyor. İlgili linkler şöyle:

Ne zaman emekli olurum?

Ne kadar emekli maaşı alırım?

(EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar