EYT'lilerin temsilcisi Gönül Boran: 'Seçimler ve mücadelemizle iktidarın açılmayan kapısı açıldı'

EYT'lilerin temsilcisi Gönül Boran: 'Seçimler ve mücadelemizle iktidarın açılmayan kapısı açıldı'
EYT Konfederasyonu Başkanı Gönül Boran, yaş sınırı olmadan emeklilik hakkının tanınması üzerine, detayların da açıklanmasını beklediklerini söyledi. Boran, "Seçimlerle ve bizim de uzunca yıllardır mücadelemizle iktidarın açılmayan kapısı açıldı" dedi.

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ


ANKARA - Uzunca yıllardır çözülmeyen ve milyonlarca insanın adım atılmasını beklediği EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) meselesi ile ilgili düzenleme belli olduk. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT'lilerin yaş şartı aranmadan emekli olacağını açıkladı.

Peki EYT’liler yapılan düzenleme ile ilgili yapılan açıklamayı nasıl karşılıyor? Yıllarca çözülmeyen sorun hakkında düzenleme yapılmasını neye bağlıyorlar? EYT meselesinin bütçeye yük olacağı, maliyet yaratacağı iddiaları hakkında neler düşünüyorlar?

EYT’lilerin taleplerinin 8 Eylül 1999 öncesi haklarını tamamen kazanmak ve iade edilmesi olduğunu dile getiren EYT Konfederasyonu Başkanı Gönül Boran, dün yapılan açıklamanın milyonlarca insanı sevindirdiğini söyledi.

‘RESMİ GAZETE’DE YAYINLANMASINI BEKLİYORUZ’

Düzenlemenin yıllarca verdikleri mücadelenin bir kazanımla sonuçlandırdığını gösterdiğini ifade eden Boran, düzenlemenin en kısa sürede yasalaşmasını beklediklerini vurguluyor:
"Elbette beklentimiz eğer başka teknik detaylar varsa bunların da kamuoyuyla paylaşılması ve kafamızda bir soru işareti kalmadan Resmi Gazete’de yayınlanması. Durum yasalaşınca milyonlarca EYT’li de yılbaşına sevinçli bir haber ile girecek. Yıllardır sürüncemede kalan bir konuydu ve yasalaşması bizleri sevindirecek."

ERDOĞAN ‘SEÇİMİ KAYBETSEK DE YOKUM’ DEMİŞTİ

2019 yılında EYT ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Topkapı kampüsünde düzenlenen Fatih, Silivri, Topkapı ve Zeytinburnu Sosyal Güvenlik Merkezleri toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya sıcak bakmadığını belirterek, “Arkadaşlarıma söylüyorum. Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor” demişti.

Bu sözlerin ardından EYT konusunda düzenleme yapılması hakkında konuşan Boran’a göre, 2023 seçimleri adım atılmasını zorunlu kılan bir pozisyonda. 23 yıldır mağduriyet yaşadıklarını ve ‘Erken emeklilik istiyorlar, bütçeye yük olacaklar’ gibi söylemlerle adım atılmadığını vurgulayan Boran, seçimlerin ve uzunca yıllardır verilen mücadelenin iktidarın açılmayan kapısını açtığı görüşünde:

"2023 yılındaki seçimler bu noktada bütün siyasi partiler için önemli. Edirne’den Kars’a her evde bir EYT’li var. Seçimlerle ve bizim de uzunca yıllardır mücadelemizle iktidarın açılmayan kapısı açıldı. Bütün siyasi partiler için kaygı oy kaygısı. Biz de bunun içinde miyiz? Keşke iktidar tarafından bu sorun bir sene önce çözülmüş olsaydı farklı düşünebilirdik ancak içinde olduğumuz süreç, 2023 seçimlerinin öneminden kaynaklı olduğunu gösteriyor.”

'ANAYASAL HAKLARA KAVUŞACAKLAR'

Emekliliğin anayasal bir hak olduğunu ve kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim günü, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim günü şartı varken üzerine yaş akdi şartı konulduğunu hatırlatan Boran, bununla birlikte emeklilik hayallerinin ertelendiğini belirtti. Düzenlemeyle insanların anayasal haklarına kavuşacaklarını söyleyen Boran, aksini savunmanın milyonlarca insanı anayasal haktan mahrum bırakmak anlamına geldiğinin altını çiziyor:

“8 Eylül 1999’da 18 yaşında işe giren bir erkek 43 yaşında 2024 yılında emekli olacak. Emekli olup olmaması kendi tercihi. Ancak bu düzenlemeyle anayasal hakkına kavuşmuş olacak. Yasaların öngörülebilirlik ilkesi yıllarca bize uygulanmadı. Esas haklılığımız buraya dayanıyor.”

‘MALİYET YARATACAĞI İDDİASINI KABUL ETMİYORUZ’

Açıklamanın ardından EYT meselesi ilgili birçok tartışma yaşanıyor. Bazı kesimler insanların erken yaşta emekli olduğunu, bunun fazladan maliyet yaratacağını ve yük yaratacağını iler sürdü. Emekliliğini bekleyen insanların yıllarca sisteme primlerini ödediklerini ve bunun bir maliyet yaratmayacağını vurgulayan Boran, emeklilik hakkının insanların çalışarak elde ettiği bir hak olduğunu belirtiyor:

"İşverenle işe başlarken sözleşme yapıyorsunuz ama iş akdinizi devletle, SGK ile yapıyorsunuz. Biz primlerimizi emanet ediyoruz ve şartlarımızı doldurduğumuz taktirde devlet bunu ödeyeceğini söylüyor. Her halükarda ödemek zorunda. Yıllarca bütçeye yük algısıyla kaynaklardan bize kaynak aktarılmadı. Ancak bu hak bizim bedelini peşinen ödediğimiz bir hak."

Öne Çıkanlar