Eyüp Sabri Tuncer'den yeni açıklama: Daha önce uygulanmamış bir süreç yaşıyoruz

Eyüp Sabri Tuncer'den yeni açıklama: Daha önce uygulanmamış bir süreç yaşıyoruz
Avrupa'da kolonya markası Eyüp Sabri Tuncer'in 2022 yılı öncesi ürünlerinin toplatılması yönündeki kararla ilgili tartışma sürüyor. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin Tuncer, Avrupa'da daha önce görülmemiş bir süreç yaşandığını söyledi.

Artı Gerçek - Avrupa Birliği, Türkiye'nin ünlü kolonya markalarından Eyüp Sabri Tuncer ürünleri için 'acil toplatma' kararı aldığının ortaya çıkmasıyla ilgili firmadan ikinci bir açıklama geldi.

Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin Tuncer, cnbce'ye açıklamasında, normal olmayan bir süreç işletildiğini ve Avrupa'da vitrindeki ürünlerinin satışıyla ilgili hiçbir sıkıntı olmadığını anlattı. Tuncer, şunları söyledi:

MART 2022'DEN ÖNCEKİ ÜRÜNLERLE İLGİLİ

"Avrupa'da da daha önce hiç uygulanmamış enteresan bir süreç yaşıyoruz. Konuya ilişkin belgeler de yavaş yavaş elimize ulaşmaya başladı. Aslında biz Avrupa Birliği'nde bu konularla ilgili sorumlu bir şirketle çalışıyoruz. O şirkete ne bir ihtar gelmiş, ne de imha talebinde bulunulmuş. Almanya'daki distribütörümüze de böyle bir bilgi gelmemiş. Dolayısıyla kimseyle irtibat sağlanmadan doğrudan bir toplatma kararı yayınına çıkılmış. Karara ve hafta sonu nedeniyle yeni elimize ulaşan belgelere de baktığımızda toplatma kararı Mart 2022'den önceki ürünlerle ilgili.

'ZATEN VİTRİNE ÇIKAMAYACAK OLAN ÜRÜNLER'

Fakat biz toplatma kararı alınan ürünlerin fotoğraflarına baktığımızda logodan anlıyoruz ki bu ürünler 2022'den de önce 2021'den önce üretilmiş ürünler. Yani son kullanma tarihi geçmiş ve vitrine çıkması olası olmayan ürünler. Distribütör firmanın deposunun bir köşesinde unutulmuş. Normalde önce bu konuyla ilgili distribütör firmaya veya bizimle ilişkili olan sorumlu firmaya bir uyarı verip imha ettirmeleri gerekirdi. Fakat bunu yapmadan kararı doğrudan yayına çıkmışlar.

'AMAZON'UN DUYURUSU YANLIŞ'

Biz satışa sunacağımızı ürünlerle ilgili öncelikle bir sağlık sertifikası düzenleriz. Eğer bu üründe bahsi geçen ürünler varsa zaten gümrüklerden geçme imkanı da olmaz. Bu da bu ürünlerin bahsi geçen maddenin kullanılmaması gerektiğine işaret eden çalışma yapılmadan önce zaten o ülkeye ihraç edildiğini gösteriyor.

Mevcutta vitrinde olan ürünlerimizle ilgili ise AB'de herhangi bir yasak veya toplatma kararı da yok. Buna karşılık Amazon'un açıklamasını çok çok yanlış buluyoruz. yayınlanan kararda toplatma kararının hangi tarihli ürünler için olduğu net bir şekilde belirtilmiş. Buna rağmen sanki tüm ürünler içinmiş gibi bir duyuruyu doğru bulmadık. Öte yandan da Amazon'un geri çağırma duyurusuna rağmen diğer taraftan ürünlerimizin satışına da devam ettiğini görüyoruz.

'BU MADDE BİZDE ARTIK KULLANILMIYOR'

Biz ürünlerimizi 74 ülkeye satıyoruz ve Türkiye'ye döviz getiriyoruz. Hiçbir problem de yaşamıyoruz. Zaten kullanılan maddeyle ilgili çalışma da sadece Avrupa Birliği'nde yansıma bulan bir çalışma. Bu madde ABD'de yasak değil, Rusya'da, Çin'de, Hong Kong'ta veya Singapur'da da yasak değil. Kaldı ki bu madde bizde artık kullanılan bir madde de değil.

Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı ile irtibat halindeyiz. Eğer aldığımız sağlık sertifikalarında sorun olsaydı ürünlerimizin Türkiye'de de satılması mümkün olmazdı."

EKONOMİST ÖZGÜR DEMİRTAŞ'TAN TEPKİ

Ekonomist Özgür Demirtaş da, sosyal medya üzerinden Eyüp Sabri Tuncer markasını savunan bir açıklama yaptı.

Haberleri 'yanıltıcı' bulan Demirtaş, "Benim anlamadığım: neden haber kanalları YANLIŞ haber veriyor? Neden DETAY vermiyor? 2022 öncesi kullanımı serbest olan bir maddenin sadece 2022 öncesi üretilen ürünleri ile alakalı bir şey olduğu niye yazılmıyor? Bir Markayı karalamak bu kadar kolay olmamalı.

Firma YK Başkanı da hemen bir video doldurup Türkiye içi eski ürünler için alınan önlemleri şeffaflıkla anlatmalı. Rakip firmalardan bugünkü yanıltıcı haberlere destek olan varsa da dava açılmalı. Türkiye’de karın altı vurmayı seven çok insan var maalesef" dedi.

NE OLMUŞTU?

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun resmi internet sitesinde, Eyüp Sabri Tuncer'in ürünleri için toplatma kararı alındığı bilgisi yer almıştı.

Eyüp Sabri Tuncer'in 2022 Mart ayı öncesindeki bazı ürünleriyle ilgili alınan toplatma kararında gerekçe gösterilen madde, kozmetik ürünlerinde yasak olan 2-(4-tert-butilbenzil) propionaldehit (BMHCA) gösteriliyor.

Bu maddenin üreme sisteminde hasar yarattığı, özellikle hamile kadınlara zararları olduğu, cilt hassasiyeti de yarattığı öğrenildi.

EYÜP SABRİ TUNCER'İN YASAKLANAN ÜRÜNLERİ

Resmi sitede listesine yer verilen ürünler şöyle:

Bodrum Mandalinasi (1 l / 400 ml / 200 ml / 150 ml)
Combative for Men (250 ml)
Dogal Zeytinyagli Dus Jeli (600 ml)
Dogal Zeytinyagli Sivi Sabun (750 ml)
El ve Vücut Losyonu Almond (300 ml)
Empress (50 ml)
Gardenya (1 l / 400 ml / 200 ml / 150 ml)
Hatiralar (1 l / 400 ml / 200 ml / 150 ml)
Klasik Limon (1 l / 400 ml / 200 ml / 150 ml)
Love Kisses (50 ml, 250 ml)
Okyanus (1 l / 400 ml / 200 ml / 150 ml)
Peaceful for Men (250 ml)
Pure Love (50 ml, 250 ml)
Tras Kolonyasi No 2 (250 ml)
Tütün (1 l / 400 ml / 200 ml / 150 ml)
Warm Sugar (50 ml, 250 ml)
Wild Beauty (50 ml, 250 ml)
Yasemin (1 l / 400 ml / 200 ml / 150 ml).

(EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar