Dolar yükselişini sürdürüyor: Faiz kararında kritik haftada piyasaların gözü Yiğit Bulut'u arıyor

Dolar yükselişini sürdürüyor: Faiz kararında kritik haftada piyasaların gözü Yiğit Bulut'u arıyor
Gözler doların 3,20'lerde olduğu dönemde, 'Dolar 5 TL olacak diyenler, adamsanız çıkın bu milletten özür dileyin' diye Bulut'ta. Faiz kararı önce dolar bugün 8,63'lerde...

ARTI GERÇEK - Bu ayın başında 8,25 ile yaklaşık dört ayın en düşük seviyesini gören dolar/TL, son iki haftadır devam eden kademeli yükseliş hareketiyle dün 8,70'in üzerine çıktı ve 2,5 ayın zirvesine geldi. Zirveyi gördükten sonra günün kalanında bir miktar gevşeyen kur, 8,60 seviyelerinde kalmaya devam ediyor.

Piyasalar kritik haftaya hareketli başladı. Söz konusu döviz kuru olunca gözler ekranlarda dolar 3,20 iken, "Dolar 7 lira olacak 8 lira olacak diyenler neredesiniz" diyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut’u arıyor.

Bulut’un dört yıl yıl önce söylediği, "Dolar 5 TL olacak diyenler, adamsanız çıkın bu milletten özür dileyin" sözleri zaman zaman gündeme geliyor. 

Bulut, 31 Mayıs 2017 tarihinde katıldığı bir canlı yayında dolar kuru için, "3,50’nin 3,90’nın üzerinde bu millete dolar aldıran nokta noktalar neredesiniz? Çıkın bu milletten özür dileyin" demişti. Bulut’un ifadelerinin tamamı şu şekildeydi:

"3,54-3,34 bandına girecek. Burayı test edecek daha önce iki kere test etti. 3,52’den tepki geldi. 3,90 üzerinde bu millete dolar aldıran nokta nokta nokta orayı söylemeyeceğim. Neredesiniz? Çıkın bu milletten özür dileyin. 3,50’de 3,60’da 3,80’de 3,94’te ekranları kırdık hatırlarsanız. Sakın bulaşmayın bu kur geri dönecek diye. O günlerde tweet atanlar yazı yazanlar, adamsanız çıkın da özür dileyin. Bunlara alım yap diyen bankaların araştırma departmanları, o ekonomi kanallarının çok bilenleri, nerdesiniz? Çıkın bu milletten özür dileyin. 5 lira 6 lira olacaktı tabi hükümet düşecekti, Cumhurbaşkanı düşecek 5 lira olacak 6 lira olacak. Felaket tellalları çıkın bu milletten özür dileyin."

Dolar, bugün 8,63 seviyesinden işlem görüyor. Euro ise 10,14 seviyelerinde. 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı ve mesajları öncesinde dolar değerleniyor. Yurtiçinde ise Fed'in yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) nasıl bir aksiyon alacağı merak ediliyor. İki önemli beklenti öncesinde; küresel çapta dolar değer kazanırken, yurtiçinde de TL zayıf görünümle seyrediyor.

Dolar/TL, son olarak temmuz ayının ilk haftasında 8,70'in üzerini görmüştü. Dolar/TL'de tüm zamanların en yüksek seviyesi 8,8122 ile geçen mayıs ayının son günlerinde görülmüştü.

GÖZLER FED VE TCMB'DE 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 22 Eylül'de vereceği mesajlar piyasaların seyri açısından oldukça önemli. Yatırımcılar, güçlü gelen son verilerin ardından, varlık azaltımının ne zaman başlayacağına dair yeni sinyal almaya çalışacak. Küresel piyasalarda bu hafta ayrıca, Japonya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararları da takip edilecek. 

Yurt içi piyasanın odağında ise 23 Eylül'deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Piyasa anketlerine göre, politika faizinin yüzde 19'da sabit tutulması bekleniyor. Ancak beklenti bu yönde olsa da, bir faiz indirim olasılığının da fiyatlanmaya başladığı belirtiliyor.  

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ay başında yatırımcı toplantısında enflasyon oranı üzerinde faiz uygulayacağı taahhütüne atıf yapmamış ve yatırımcılarda faiz artışı yapılmayacağı, indirimlerinin de yaklaştığı izlenimini uyandırmıştı. Kavcıoğlu, halka kapalı olan yatırımcı toplantısı sonrası halka açık bir konuşmasında TCMB'nin bundan sonra politika faizinden yüksek olan enflasyon oranı yerine politika faizinden yaklaşık 200 baz puan daha aşağıda olan çekirdek enflasyonu izlemeye ağırlık vereceğini ifade etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar