Financial Times yazdı: Türkiye ekonomisine 'gri liste' darbesi gelebilir

Türkiye'nin, Malî Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı için gri listeye alınması değerlendiriliyor.

Financial Times yazdı: Türkiye ekonomisine 'gri liste' darbesi gelebilir

Türkiye’nin, Malî Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından ‘gri liste’ye alınabileceği belirtildi. Financial Times Gazetesi Ankara muhabiri Laura Pitel ve Brüksel Muhabiri Mehren Khan’ın kaleme aldığı habere göre, zor durumda olan Türkiye ekonomisi için yeni bir darbe anlamını taşıyan bir haber geldi. Perşembe günü açıklanacak karara Merkez Bankası faiz indiriminin eklenmesi dolar ve euroya yeni rekorlar kırdırabilir yorumu yapıldı.

Gazeteye konuşan iki batılı yetkiliye göre, Türkiye, kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele yaklaşımındaki başarısızlıklardan dolayı bu hafta küresel bir finans gözlemcisi tarafından "gri listeye" alındı.

Yetkililer, Türkiye'nin zaten sınırlı olan önemli yabancı sermayeyi çekme kabiliyetini daha da tehlikeye atan bir adımla, Mali Eylem Görev Gücü üyelerinin perşembe günü Paris'teki tartışmalarda kararı onaylayacaklarını söylediler.

Yetkililer, Uluslararası İşbirliği İnceleme Grubu tarafından yapılan incelemeler sonucu Türkiye'nin, Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen de dahil olmak üzere diğer 22 devletin dahil olduğu ve "gri liste" olarak bilinen bir süreç tarafından özel izlemeye tabi tutulması gerektiğini önerildiğini söylediler.

Yetkililerden birine göre, 39 üyeli genel kurulun tavsiyeyi onaylaması "çok muhtemel". Diğeri, onayın sadece bir formalite olması beklendiğini söyledi. Karar perşembe günü resmen açıklanacak.

Karar, Türkiye'deki yabancı yatırımın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşık 20 yıllık iktidarı sırasında ulaşılan en düşük seviyeye yaklaşmış olması sırasında geldi.

Gri liste, bu yıl dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kaybeden Türk Lirası'nın art arda rekor düşük seviyelere ulaştığı ve piyasaların beklediği gibi Perşembe günü Merkez Bankası’nın faiz düşürme kararına ek olumsuz etki yaparak daha da düşmesine yolaçabilir.,

Türkiye'nin gri listeye alınması, Uluslararası Mali Eylem Gücü’nün Ankara’yı kendi kara para aklama listesine eklemesi için Avrupa Birliği’ne baskı yapmasına yol açacak.

Bu yıl Mayıs ayında yayınlanan bir IMF araştırması, FATF gri listesinin bir ülkeye sermaye girişleri üzerinde "büyük, önemli bir olumsuz etkisi" olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlar, portföy akışlarında (bazen "sıcak para" olarak adlandırılan bir kısa vadeli yatırım biçimi) gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3'üne eşdeğer bir azalmaya ve ayrıca doğrudan yabancı yatırımda benzer bir azalmaya neden olduğunu tahmin ediyor. Türkiye örneğinde yüzde 3'lük bir düşüş yaklaşık 23 milyar dolara eşdeğer olacak.

Bununla birlikte, ülkenin son yıllarda maruz kaldığı yabancı sermaye çıkışı nedeniyle etkinin sınırlı olması muhtemel. Merkez Bankası verilerine göre, hisse senetlerine ve tahvillere yapılan toplam yabancı yatırım Ağustos ayının başında sadece 30,6 milyar dolardı. 2007'de 19 milyar dolardan fazla olan doğrudan yabancı yatırım, geçen yıl 5,7 milyar dolarda kaldı.

Ancak küçük çıkışlar bile, para birimi ağır baskı altında olan ve döviz rezervleri analistler ve yatırımcılar tarafından zaten çok düşük olarak kabul edilen bir ülkeye darbe vurabilir. Liranın kayması, enflasyonun sarsılmasına ve halkın Erdoğan'ın iktidar partisine desteğini tarihi en düşük seviyelerine gönderen yaşam standartlarında erozyona yol açtı.

FATF, 1989 yılında kara para aklama, terörün finansmanı ve uluslararası finansal sistemin bütünlüğüne yönelik diğer benzer tehditlerle mücadele etmek amacıyla kurulmuş bir yapı.

Bir Türk yetkili perşembe günkü oylamadan önce yorum yapmanın uygun olmadığını söyledi ancak şunları ekledi: "Covid-19 salgını nedeniyle alınan tam karantina önlemlerine rağmen, Türkiye FATF standartlarına uyum açısından önemli ilerleme kaydetti ve bu konudaki sorumluluklarını yerine getirdi."

Türkiye financial times terörizm finansman kara para gri liste