Fındık fiyatı 110 TL'yi gördü: 'Üretici kontrollü davranırsa daha da yükselecek'

Fındık fiyatı 110 TL'yi gördü: 'Üretici kontrollü davranırsa daha da yükselecek'
Fındık fiyatı Ordu'da 100 TL’ye, Giresun’da ise 110 TL’ye yükseldi. Fiyatın daha da yükselmesi bekleniyor.

Soner ÖZDEMİR


ORDU - Fındık fiyatı serbest piyasada son bir ay içerisinde 30 TL artarak Ordu'da 100 TL’ye, Giresun’da ise 110 TL’ye yükseldi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan ve Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça fiyatın daha da yükseleceğini söyledi. Fındık alım fiyatı bu yıl Giresun kalite fındık için 84 TL, levant kalite fındık için 82.5 TL, sivri kalite fındık için 80 TL olarak açıklandı. Bu fiyat üreticide büyük hayal kırıklığı yaşattı. Ağustos ayında 70 TL bandında seyreden fındık fiyatı hasat döneminin sona ermesiyle birlikte yükselişe geçti. Üreticiler kurutma işlemini tamamladıkları fındığı hemen satmak yerine bekletince Toprak Mahsülleri Ofisi'nde (TMO) 82.5 TL'den işlem gören fındık serbest piyasada 100 TL'yi aştı.

FİSKOBİRLİK FİYAT ARTIRDI

TMO'dan randevu alan üreticilerin büyük bölümü de randevularını iptal ederek özel sektöre yöneldi. Fndık fiyatı serbest piyasada son bir ay içerisinde 30 TL artarak Ordu'da 100 TL’ye, Giresun’da ise 110 TL’ye yükseldi. Bunun üzerine Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) fiyatı 105 TL’ye çıkarttı.

'FİYAT DAHA DA ARTABİLİR'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, 100 TL’yi gören fındık fiyatının daha dayükseleceğini söyledi. Soydan, "Fiyatta yükselme eğilimi sürüyor. Üreticilerimizpazara fındık indirirken kontrollü davranırsa bu fiyatlar daha da artar" diye konuştu.

'ÜRETİCİ FINDIĞA SAHİP ÇIKARSA İSTEDİĞİ FİYATTAN SATAR'

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ise "Fındığın patronunun üretici olduğunu herkes gördü. Üretici fındığa sahip çıkarsa istediği fiyata satar. Bu sene rekoltenin açıklanan rekolteden düşük olacağını herkesgördü. Üretici de pazara fındık indirmeyince serbest piyasada fiyat arttı" dedi.

Fiyat artışının devam edeceğini söyleyen Akça, "Serbest piyasadaki hareketlilik sonrası üreticimiz fındığı yatak odasında saklamaya başladı. Bununsonucunda da fiyat 100 TL’ye kadar çıktı. Bu fiyatlar daha da artacak" diye konuştu.

Öne Çıkanlar