Fitch: Seçimden sonra ekonomik programı izleyeceğiz

Fitch Direktörü Gamble, Türkiye için negatif büyüme beklediklerini belirterek, 'Seçimden sonra hükümetin ekonomik programının uygulamaya konmasını izleyeceğiz' dedi.

Fitch: Seçimden sonra ekonomik programı izleyeceğiz

Fitch Ratings Direktörü Paul Gamble, Türkiye ile ilgili yaptığı değerlendirmesinde, "Türkiye ekonomisinde negatif büyüme bekliyoruz. 2020-21'e kadar büyümenin trend seviyesine geri dönmesini beklemiyoruz. Seçimlerden sonra hükümetin ekonomik programının uygulamaya konmasını izleyeceğiz" dedi.

Foreks Haber'in aktardığına göre, Gamble, "Cari işlemler açığında daralmanın Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine artış yönünde yansıması yok. Türkiye ekonomisinin 2019'da yüzde 1.1 daralmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ABD ile ilişkilerini yakından takip ettiklerini dile getiren Gamble, "2010'den bu yana ilk kez kamu bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 3'ü aşmasını bekliyoruz. Türk bankalarının kredi görünümleri negatif bu kredi profillerine yönelik riskleri, faaliyet ortamındaki zorlukları yansıtıyor" dedi.

Gamble, "ABD'nin S-400'ler nedeniyle Türkiye'ye yatırım uygulaması konusunda net bir risk var" ifadesini kullandı.

Merkez Bankası'nın brüt ve net rezervleri arasında fark bir problem olmadığını ifade eden Gamble, "Eğer TCMB rezervleri kurlara müdahale için kullanır ise bir problem olur" diye konuştu.

Gamble, 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin ardından uzun bir seçimsiz döneme girileceğini hatırlatarak, seçimlerden sonra hükümetin ekonomik programının uygulamaya konmasını izleyeceklerini söyledi.

Gamble, değerlendirmesinin satır başlarında şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye Hükümeti'nin reform ajandasına anlamlı ilerleme konusunda ihtiyatlı olmaya devam ediyoruz.

2010'den bu yana ilk kez kamu bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 3'ü aşmasını bekliyoruz.

Türkiye bankalarının kredi görünümleri negatif bu kredi profillerine yönelik riskleri, faaliyet ortamındaki zorlukları yansıtıyor.

Türkiye Hükümeti'nin kamu bankalarına destek sağlamaya isteklilikleri yüksek.

Türkiye bankacılık sektöründe sorunlu kredi oranlarında kötüleşme öngörüyoruz.

Faaliyet ortamı baskıları dikkate alındığında refinansman riskleri önemli olmaya devam ediyor.

Türkiye bankalarındaki mevduatlarda dolarizasyon döviz mevduatı çıkışı yaşanması halinde bankaların döviz likiditeleri üzerinde baskı yaratabilir." (HABER MERKEZİ)

Türkiye büyüme hükümet fitch negatif