GameStop'ta açığa satan fon zararda: Reddit'te organize olan küçük yatırımcı gümüşe yöneldi

GameStop'ta açığa satan fon zararda: Reddit'te organize olan küçük yatırımcı gümüşe yöneldi
Bireysel yatırımcının akın ettiği GameStop hisselerini açığa satarak pozisyon alan hedge fonu Melvin Capital'ın ocak ayında yüzde 53 kayıp yaşadığı ortaya çıktı.

Ocak ayında ABD’de oyun şirketi GameStop hisselerinde yaşanan hızlı yükseliş, bu hızlı yükselişin ortaya çıkış biçimi ve yarattığı etki sadece ABD sermaye piyasalarında değil, küresel sermaye piyasalarının da gündeminde ilk sıralara çıktı.

Finans dünyasında dikkatler, GameStop etrafında şekillenen bireysel yatırımcı ve Wall Street devlerinin mücadelesine odaklandı. Hedge fonlarının GameStop hisselerini açığa satması, sosyal medyada örgütlenen küçük yatırımcıların organize bir şekilde alımlar yaparak hisse fiyatını yükseltmeleri ve büyük yatırımcıları yükümlülüklerini yerine getirebilmek için alım yaparak kısa pozisyonlarını kapatmak durumunda bırakmaları...

GameStop hisselerinde bireysel yatırımcıların örgütlediği alımların bu hissede açığa satış pozisyonu alan fonlar üzerindeki olumsuz etkisine ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı. Bloomberg'in haberine göre, Melvin Capital'de ocak ayında düşüş yüzde 50'yi aştı. Bireysel yatırımcının akın ettiği GameStop hisselerini açığa satarak pozisyon alan hedge fonu Melvin Capital’ın ocak ayında yüzde 53 kayıp yaşadığı ortaya çıktı.

Hedge fon 2014’te kurulduğundan bu yana en düşük kaldıraç seviyesinde. Gabe Plotkin tarafından kurulan fonun GameStop çalkantısı sırasında Citadel LLC ve Point72 fonlarından elde ettiği kaynak da dahil olmak üzere yönetiminde 8 milyar dolar bulunuyor.

GameStop çılgınlığı sırasında emirleri yerine getirmekte zorlanan ve banka kredi hatlarını kullanan, hissedarlarından fon toplayan işlem platformu Robinhood işlem kısıtlamalarını sekiz hisse ile sınırlandı. Mevcut kısıtlama listesinde GameStop ile birlikte AMC Entertainment ve BlackBerry gibi bireysel yatırımcıların yığıldığı diğer hisseler de bulunuyor.

Diğer yandan, Reddit üzerinden örgütlenen bireysel yatırımcıların bazı hisse senetlerine getirilen işlem sınırlamaları sonrası gümüşe yöneldiklerinin ifade edilmesi uluslararası piyasalarda spot ve vadeli gümüş fiyatlarını yükseltti.

Uluslararası piyasalarda spot gümüş fiyatı 29 dolar seviyesini test etti ve şu sıralarda cuma gününe göre yüzde 5,76 artışla 28,44 dolar seviyesinden işlem görüyor. Vadeli piyasalarda ise gümüş fiyatınıda artış yüzde 8'e ulaşmış durumda. Bu, vadeli gümüş fiyatında 2013 yılından bu yana görülen en büyük artış olarak kayıtlara geçti.

Reddit forumu WallStreetBets'e göre gümüş fiyatında artış bireysel yatırımcı alımları ile ilişkili. Twitter'da da "silversqueeze" konusu ana gündem başlıklarından biri olmuştu.

Analistler gümüş fiyatının 2020 yılında görülen 29,86 dolar seviyesini yeniden test edebileceğini ifade ediyorlar. Ancak bu seviyeye gidişin önündeki ilk direnç 28,60 dolar. Geri çekilmelerde destek seviyeleri 28 dolar ve 26,98 dolar.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar