'Gerçek işsizlik TÜİK'in açıkladığının en az iki katı'
TÜİK'in açıkladığı işsizlik verilerinde 'geniş kapsamlı işsizliğe yer vermediğine dikkat çeken uzmanlara göre, TÜİK verileri manipülatif; gerçek işsiz sayısı açıklananın en az iki katı.
Seda TAŞKIN
+GERÇEK-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı işsizlik verilerini açıkladı. TÜİK'e göre işsizlik yüzde 10,3'e gerilerken, işsiz sayısı da haziran ayında bir önceki aya göre 136 bin kişi azalarak 3 milyon 541 bin kişi oldu.
TÜİK, işsizliğin azaldığını açıkladı ancak uzmanlara göre bu veriler bu gerçeği yansıtmıyor.
'İŞ ARAMAYAN İŞSİZLER' TÜİK'TE YER ALMIYOR
TÜİK’in hazırladığı işsizlik verilerinde en dikkat çekici bölümlerden biri, rakamların İŞKUR'un verileri ile birbirini tutmaması. Bunun en temel nedeni de işsizlik tanımı. Çalışmaya hazır olup da iş aramayanlar ve son 4 hafta içerisinde iş aramak için başvuruda bulunmayanlar, yani aslında uzun süredir işsiz olanlar TÜİK'in verilerinde işsiz olarak yer almıyor. Geniş tanımlı işsizlik olarak tanımlanan bu kategoride yer alanların sayısı ise oldukça fazla.
‘GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK DAR TANIMLI İŞSİZLİĞİN 2 KATI’
DİSK-AR, düzenli olarak yayınladığı raporlarında geniş kapsamlı işsizliği de gözler önüne seriyor. +Gerçek'e konuşan DİSK-Ar uzmanı Deniz Beyazbulut, bu farka dikkat çekti.
TÜİK’in verilerine bakıldığında bir önceki aya göre işsiz sayısının 136 bin kişinin azaldığına dikkat çeken Beyazbulut, geniş tanımlı işsizler de eklendiğinde tablonun çok farklı olduğuna dikkat çekti:
"Geniş tanımlı işsizlik kategorileri de eklendiğinde DİSK-AR’ın hesapladığı işsiz sayısı yaklaşık 7 milyon 607 bin kişi. Buradan da aslında TÜİK’in yayınlamış olduğu işsiz sayısının geniş tanımlıya göre yaklaşık iki katı olduğunu görüyoruz. Geniş tanımlı işsizlik dar tanımlı işsizliğin 2 katı diyebiliriz"
‘TÜİK İLE İŞKUR VERİLERİNDE DEVASA FARK VAR'
TÜİK'in verileri sadece DİSK-AR araştırması ile farklı değil. İŞKUR'un verileri ile de büyük farklılıklar var. Deniz Beyazbulut, İŞKUR'un verilerini paylaştı ve aradaki farkın devam ettiğine dikkat çekti:
"İŞKUR’un Haziran 2021 ile Haziran 2022 arasında son 1 yıllık dönemde kayıtlı işsiz sayısı 2 milyon 950 binden 3 milyon 568 bine yükseldi, kayıtlı işsiz sayısında yaklaşık yüzde 21’lik bir artış gerçekleşti. TÜİK’e göre ise son 1 yılda dar tanımlı işsiz sayısı 136 bin kişi azaldı. İŞKUR’a son bir yılda işsiz olduğunu beyan eden kişi sayısı 617 bin artmış. TÜİK’in son bir yıllık verilerine baktığımız da ise sadece 30 bin artmış. Aradaki fark devasa bir fark var. İŞKUR ile TÜİK arasındaki sayılardaki bu uyumsuzluğun sorunlu olduğunu düşünüyoruz"
"İki kurumun metodolojileri farklı da olsa İŞKUR tarafından aylık istatistik bültenlerinde açıklanan kayıtlı işsiz sayıları işsizliği anlamamız açısından önemli göstergedir. Olağan seyirde İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayılarının TÜİK’in işsiz sayılarına yansıması beklenir. Ancak uzun bir süredir iki kurumun işsiz sayıları arasındaki farklar birbirinden zıt bir eğilim izlemektedir."
'EYLÜL-EKİM'DE İŞSİZLİK HAD SAFHAYA ÇIKACAK'
TÜİK verilerini +Gerçek'e değerlendiren Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık da, mevsimsel etkilere dikkat çekti ve Eylül-Ekim ayından itibaren işsizliğin yükseleceğini belirtti:
"Özellikle turizmde yaşanan canlanma ve buna bağlı iş gücü ve tarımda yaşanan hareketlilik bu rakamların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu durum da geçici bir durumu işaret ediyor. Eylül-Ekim ayıyla birlikte işsizlik had safhaya çıkacaktır"
‘TÜİK MANİPÜLASYON YAPIYOR’
Özellikle genç ve üniversite mezunu işsizlerin durumuna dikkat çeken Balık'a göre, TÜİK'in açıkladı veriler manipülatif:
"Hala yüksek okul ve üniversite mezunlarına yönelik işsizlik sorunu devam ediyor. İş bulamayan gençlerimiz ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor. Bu anlamda da çift yönlü zarar ediyoruz. Birinci olarak biz bu gençlerimize milyonlarca lira harcıyor, yetiştiriyoruz. Burada bir ekonomik zarar söz konusu. İkinci olarak da onlara çalışabilecekleri bir ortam hazırlayamıyoruz. Dolayısıyla bugün mevsimlik çözümlerle işsizliği önlemek mümkün değil. Özellikle yeni iş kolları ve her alanda üretim yapacak yeni projeler hazırlamalıyız. Yoksa TÜİK tamamen manipülasyon yaparak, gerçekleri gizliyor. TÜİK, adeta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleri gizlime yeri haline geldi"