'Gıdada artış sürüyor, değmedi bu kadar gürültüye'

Bakan Albayrak, tanzim satışların etkisinin görüldüğünü, enflasyonda düşüşün süreceğini söylese de, uzmanlara göre meyve sebzede düşüş değil artış var...

'Gıdada artış sürüyor, değmedi bu kadar gürültüye'

ARTI GERÇEK - Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter'dan yaptığı açıklamada tanzim satışların başarısını gösterdiğini belirterek, "Şubat ayı enflasyon rakamı alınan tedbirlerin etkisini gösteriyor. Enflasyon gerilemeye devam edecek. Özellikle yüzde 19.02'den yüzde 18.12'ye gerileyen çekirdek enflasyon, düşüş eğiliminin giderek belirginleştiğini ortaya koyuyor. ÜFE'deki ciddi düşüş de, enflasyondaki düşüşün güçlenerek devam edeceğini gösteriyor. Gıda enflasyonun mevsimsel olumsuz etkiye rağmen, beklentilerin altında kalması tanzim satış kararının gıda fiyatlarını baskılamadaki başarısını göstermiştir" dedi.

ŞUBAT AYI ENFLASYONU AÇIKLANDI

ALBAYRAK ENFLASYON VERİSİNDEN MEMNUN

Ancak, ekonomistler aynı görüşte değil.

MEYVE SEBZE FİYATLARI ŞUBATTA YÜZDE 2 ARTTI

Verileri değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez, Twitter mesajında, "Tanzim tiyatro çadırlarına rağmen sebze meyve fiyatları şubatta yüzde 2'ye yakın arttı ve geçen şubata göre fiyat artışı yüzde 60'a yakın. Geçen aylarda pusuda yatan hizmet fiyatları şubatta ayaklandı. Şubat artışı sağlıkta yüzde 2.5, eğitimde yüzde 2'ye yakın. Yıllıkta lider yüzde 29.5 ile gıda. Onu dışa bağımlı dayanıklı ev eşyaları izledi. Lokanta fiyatları da yüzde 20'ye yakın arttı.
Fiyatı en az artan içki sigara" yorumunda bulundu.

FİYATLAR UCUZLAMIYOR, DAHA AZ PAHALILAŞIYOR

Ekonomist Ümit Akçay da, "Enflasyon rakamı hakkında: Döviz krizinin etkisinin sonuna geliniyor. Halen ağustos rakamlarına dönülebilmiş değil ama ekimdeki zirveden sonra ocak hariç gerileme sürüyor. Döviz krizi, 2018-2019 krizinin ilk aşamasıydı, sonrasındaki aşamalar sürüyor. Mevcut durumda halen stagflasyon mevcut. Seçim sonrasında atılacak adımlar kritik" değerlendirmesi yaptı.

Akçay ayrıca, "Kamu spotu: Enflasyonun düşmesi, piyasadaki malların fiyatının düşmesi, ucuzlaması değil artış hızının azalması demek. Yani yıllık enflasyon 25'ten 19'a gerilediğinde fiyatlar ucuzlamıyor, daha az pahalılaşıyor. Tersi için deflasyon gerekir" diye yazdı.

GIDA FİYATLARI ARTIŞINI SÜRDÜRÜYOR

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz ise, "Perakendeciler üzerinde oluşturulan onca baskı ve tehdide rağmen yıllık TÜFE yüzde 19.67 olmuştur. Gıda fiyatları artışını sürdürüyor. Değmedi bu kadar "gürültüye". Enflasyon dinamiklerinde kalıcı bir değişikliğin ipuçları henüz görünmüyor" şeklinde değerlendirmesini dile getirdi.

İktisatçı Murat Kubilay ise, "TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,16 arttı. Paradan sıfırların atıldığı 2005 başından beri fiyatlar 3,5 katına çıkmış; 200 TL'nin satın alma gücü 28 TL'ye düşmüş. Tanzim satışa rağmen taze sebze-meyve fiyatlarında yüzde 1,78 artış var. 2003'ten beri sebze-meyve enflasyonu yüzde 544" ifadelerine yer verdi.

Enflasyon Şubat Berat Albayrak gıda mustafa sönmez fiyatlar durmuş yılmaz Ümit Akçay Murat Kubilay