Gıdada ithalatın önü açıldı

Hükümet gıdada ithalat kapılarını açıyor. Gıda ürünlerinde gümrük vergisi oranları düşürülecek. Toprak Mahsulleri Ofisi ile Et ve Süt Kurumu’na gümrüksüz ithalat yetkisi verilecek.

Gıdada ithalatın önü açıldı

EKONOMİ - Enflasyonu en çok etkileyen gıda grubunda fiyat artışını engellemek için hükümet ithalat kapılarını açıyor. Gıda ürünlerinde yüzde 70-130 arasında olan Gümrük Vergisi oranları yüzde 20-30’a düşürülecek. Toprak Mahsulleri Ofisi ile Et ve Süt Kurumu’na piyasaya müdahale edebilmeleri için gümrüksüz ithalat yetkisi verilecek.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gıdada spekülasyonu engelleyecek şekilde ithalat vergilerindeki yüzde 70-130 arasındaki oranların, yüzde 20 ile 30'a indirmeyi planladıklarını söyledi. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, kararın yakında çıkacağını söyleyen Zeybekci, Türkiye'deki üretimin ise korunacağını belirtti. Düzenlemenin amacının, fiyatlarda bir oynaklık olması durumunda, ithalatın hızlı bir şekilde devreye alınmasını sağlamak olduğu ifade ediliyor. İthalat vergisi oranları genel olarak düşürüldüğü için, fiyatlarda oynaklık olduğunda, yurtdışından ürün getirmek otomatikman avantajlı hale gelecek. Böylece, ithalat vergisi oranları için, fiyat dalgalanmalarında özel bir düzenleme yapılmasına gerek kalmayacak.

Zeybekci'nin açıklamaları sonrasında gözler, mayıs ayı enflasyonunda fiyatları en çok artan gıda ürünlerine çevrildi. Mayıs ayı enflasyon verilerine göre, patatesin fiyatı yüzde 17.52, elmanın yüzde 16.68, limonun yüzde 15.88 artmıştı. Yetkililer hemen bir ithalat kararı olmayacağını ancak sürecin her ürün için yakından takip edileceğini belirtiyor.

TÜFENKCİ: GEREKİRSE 0 GÜMRÜK

Gıda fiyatlarıyla ilgili bir açıklama da, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'den geldi. Tüfenkci, piyasaya müdahale için Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yetkilerini arttıracaklarını söyledi. Tüfenkci, "Örneğin arz eksikliği olan ve gümrük vergileri ile koruduğumuz bazı ürünler var. Bunlar da gümrük vergilerini piyasanın gidişatına göre ayarlayacak bir mekanizmayı hayata geçirdik ve bu anlamıyla TMO ve ESK işlevlerini, kotalarını arttıracak, arpa buğday veya diğer tarım ürünlerinde gerektiğinde sıfır gümrükle ithal edecek ve bunu piyasaya kısa sürede arz edecek bir mekanizmanın oluşturulması kararı alındı. Bunun yansıması nasıl olacak; diyelim ki buğdayda anormal bir artış gözlendi, stokçuluk olduğu gözlendi, hemen buna müdahale edilerek piyasaya belirlenen fiyatta arzı, bu noktada iç piyasada üretim azlığı varsa kıza zamanda bunu yurtdışından ithal ederek piyasaya sıfır gümrükle arzı gibi bir takım tedbirler var" dedi.

12.2 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT YAPILDI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2016 yılı ile 2017 yılı nisan ayı arasındaki dönemde toplam 12 milyar 208 milyon dolarlık ithalat yapıldığını açıkladı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in yazılı soru önergesine yanıt veren bakanlık, bu süreçte 17 milyar 628 milyon 768 bin 758 kilogram gıda ürünleri ithalatı yapıldığını belirtti.

Bir süre önce artan fiyatları nedeniyle kuru fasulye ve kırmızı biberde gündeme gelen ithalat hamlesi, Türkiye için ‘stratejik’ ürün olarak gösterilen buğdayda gıda enflasyonunu düşürmek amacıyla yeniden uygulamaya alındı. Buna göre, buğdayda yerli üreticiyi korumak için yüzde 135 olan vergi gerektiğinde ithal edilebilmesi için sıfırlanacak. Mayıs ayında gıda enflasyonu yıllık olarak yüzde 16,9 artışla yükseliş ivmesini devam ettirmişti. Merkez Bankası, enflasyon raporunda gıdadaki bozulmanın sürdüğüne dikkat çekmişti.

hükümet gıda ithalat Toprak Mahsulleri Ofisi Et ve Süt Kurumu