Uluslararası bankalardan faiz tahmini

Uluslararası bankalardan faiz tahmini
Çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın perşembe günkü toplantısında faizi 31,5 puan birden yükselteceği öngörüsünde bulundu. Bank of America ise 16,5 puan artış tahmininde bulundu.

Artı Gerçek - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bu perşembe günü saat 14.00'de yeni faiz kararını açıklayacak. Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki PPK'nin faiz kararı, finans piyasaları tarafından yakından takip ediliyor.

Uluslararası finans kuruluşları ise faiz artışına ilişkin öngörülerini paylaşmaya başladı. Bu konuda en yüksek artış tahmini ABD merkezli çok uluslu yatırım bankası Goldman Sachs'tan geldi. Banka, faizin 31,5 puanlık artışla yüzde 8,5'ten yüzde 40'a çıkartılacağı öngörüsünde bulundu.

Bir başka ABD merkezli bankacılık ve finans kuruluşu Bank of America ise faizin 16,5 puanlık artışla yüzde 25'e çekileceği tahmininde bulundu. Banka tarafından hazırlanan notta, şu değerlendirme yapıldı:

"Merkez Bankası için iki patika mümkün. İlk patika faizleri artırmak ve regülasyonları, kontrolleri yavaşça kaldırmak. Bu senaryoda faizin yüzde 25 veya daha aşağıda belirlenmesi ve daha fazla faiz artışı sinyali verilmesi mümkün.
Diğer senaryo ise mevcut finansal koşulları gevşetmeden faizi kısıtlayıcı seviyelere yükselterek başlamak. Bu senaryo ekonomide daha hızlı bir düzeltmeye izin verecek ve kredibilite ile öngörülebilirliği güçlendirecek. Bize göre ihtimaller daha çok hızlı yerine kademeli düzeltmeden yana. Faiz artırmadan ek sıkılaşma yapmak için koridor da kullanılabilir."

DEUTSCHE BANK'IN TAHMİNİ YÜZDE 20

Kurum, Merkez Bankası'nın yüzde 15-18 gibi bir faizle başlaması durumunda mevcut banka faizlerini yakalamak için en az iki faiz artışı daha yapabileceğini öngördü.

Deutsche Bank ise faizin yüzde 8,5'ten yüzde 20'ye çıkartılacağı tahmininde bulundu.

Morgan Stanley ekonomistleri de, Merkez Bankası'nın politika faizini 11,5 puan artışla yüzde 20'ye çıkarmasını beklediklerini belirtti. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar