Gözler ocak ayı enflasyon verisinde
Bu hafta yurt içinde öne çıkacak gelişmeler arasında ocak ayı enflasyon verileri, dış ticaret dengesi ve Hazine nakit dengesi bulunuyor.
ARTI GERÇEK - Bu hafta yurt içinde öne çıkacak gelişmeler arasında ocak ayı enflasyon verileri, dış ticaret dengesi ve hazine nakit dengesi var.
Yurt dışında ise ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret müzakereleri ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma süreci ve Venezuela’daki gelişmeler izlenecek. İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Avrupa'da hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi başta olmak üzere açıklanacak veriler takip edilecek.
ABD'de hükümetin uzun süre kapalı kalmasından dolayı veri açıklama konusunda aksaklıklar yaşanırken geçen hafta açıklanamayan dördüncü çeyrek büyüme verisinin bu hafta açıklanması bekleniyor. Çin'in finansal piyasaları yeni yıl nedeniyle 8 Şubat'a kadar kapalı olacak.
GIDA FİYATLARI BASKI YARATACAK BEKLENTİSİ VAR
Türkiye İstatistik Kurumu, pazartesi günü 2019 yılının ilk enflasyon verilerini açıklayacak. Tüketici Fiyat Endeksi'nde yüzde 0.8 ila yüzde 1 arasında artış öngörülüyor. Ocak ayı enflasyonunda gıda fiyatlarının yukarı yönlü baskı yaratması bekleniyor. Benzin fiyat artışlarına rağmen, elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki yüzde 10 indirimin ise rakamları olumlu etkileyeceği tahmin ediliyor. 2018 yılsonu TÜFE artışı yüzde 20.3'tü.
MERKEZ BANKASI TAHMİNLERİ AŞAĞI ÇEKTİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 30 Ocak'ta yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Banka 2019 ve 2020 yılı enflasyon tahminlerini düşürdü. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, 2019 yıl sonu enflasyon öngörüsünü yüzde 15.2'den yüzde 14.6'ya, 2020 yıl enflasyon öngörüsünü yüzde 9.3'ten yüzde 8.2'ye indirdiklerini açıkladı.
Çetinkaya, petrol fiyatının aşağı yönlü güncellemede etkili olduğunu vurguladı.
MERKEZ BANKASI ENFLASYON BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI
Çetinkaya, elektrik ve doğal gaz indirimlerinden kaynaklanan aşağı yönlü etkilere karşın, ocak ayı itibarıyla tütün ürünlerinde yapılan nispi vergi değişikliklerinin sektör fiyatlarına olası yansımaları nedeniyle vergi ayarlamaları ve yönetilen, yönlendirilen fiyat varsayımındaki güncellemenin enflasyon tahmini üzerindeki yükseltici etkisini 0,2 puan olarak öngördüklerini aktararak, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki dönemde enflasyona düşüş yönünde daha fazla katkı vereceğini öngördüğümüz çıktı açığının 2019 yılı enflasyon tahmini üzerindeki sınırlayıcı etkisini 0,3 puan olarak değerlendiriyoruz. Buna karşın, birim işgücü maliyetleri üzerinden yıl sonu enflasyon tahminine 0,4 puan yükseltici etki geleceğini hesaplıyoruz. Bu çerçevede, 2019 yıl sonu enflasyon tahminini Ekim Enflasyon Raporu'na göre 0,6 puan aşağı çektik. 2020 yılı enflasyon tahminini ise yüzde 9,3'ten yüzde 8,2'ye düşürdük. Bir önceki rapor dönemine göre 1,1 puanlık aşağı yönlü güncellemenin 0,4 puanı 2019 yıl sonu enflasyon tahminindeki düşüşten ve enflasyon ana eğiliminde beklenen iyileşmeden kaynaklanıyor. Ayrıca, bir önceki rapor dönemine göre 2019 yılı ikinci çeyreğinden itibaren daha zayıf seyretmesi beklenen talep koşullarının enflasyon üzerindeki düşürücü etkisinin 2020 yılında da süreceğini tahmin ediyoruz. Buna göre, çıktı açığı tahminlerindeki güncelleme 2020 yıl sonu enflasyon tahminimizi bir önceki rapor dönemine göre 0,4 puan aşağı çekiyor. Petrol fiyatındaki gerileme ve reel kurda ılımlı değerlenme varsayımları altında Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarının 2020 yılı enflasyonunu 0,3 puan düşürücü yönde etkileyeceğini tahmin ediyoruz."
OCAK AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ ORTALAMA YÜZDE 1,26
16 ekonomisitn katılımıyla gerçekleştirilen AA Finans'ın ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine göre, ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,26 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin ocak ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 0,80, en yüksek yüzde 1,85 aralığında yer aldı.
Ekonomistlerin 2019 sonu enflasyon beklentisinin ortalaması ise yüzde 16,38 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistler arasında yıl sonu enflasyon beklentisi en düşük yüzde 13,50, en yüksek yüzde 19,80 oldu.
Ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,26) göre, bir önceki ay yüzde 20,30 olan yıllık enflasyonun yüzde 20,59'a yükseleceği hesaplanıyor.