Hazine ve Maliye Bakanlığı: KİT'ler satılmayacak, yönetimleri profesyonelleştirilecek
Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanlığı, 19 kamu iktisadi teşebbüsünün (KİT) hazırlanan bir kanun taslağı yoluyla özelleştirileceği ve yabancı sermayeye satılacağı veya kapatılacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, çeşitli basın yayın organlarında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e atfen dile getirilen iddialara yanıt verildi.
KİT'lerin 233 sayılı KHK'ye tabi ve sermayesinin tamamı devlete ait olan teşebbüsler olduğu hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:
"KİT'lerin anılan KHK kapsamında halihazırda verimlilik ve karlılık ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmeleri gerekmektedir. Taslak aşamasında olan düzenlemeler ile KİT'lerin daha etkin ve verimli çalışmaları ve kurumsallıklarını artırmaları amaçlanmaktadır. Bunu satış olarak yorumlamak iyi niyetli bir yaklaşım olmayıp, halkı bilinçli olarak kandırmaktır."
YÖNETİMLERİ DEĞİŞECEK
Açıklamada, taslak çalışmada yer alan hususlardan birinin yönetim kurullarının daha profesyonel bir yapıya kavuşmalarını sağlamak olduğu vurgulanarak, "Yönetim kurullarında etkinliğin artırılması, stratejik hedef belirleme kabiliyetlerinin geliştirilmesi, operasyonel faaliyetlerin devlet hedefleri ile daha uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi, kamu işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulunuldu.
Taslak değişikliklerle uluslararası alanda genel kabul görmüş kurumsal yönetim uygulamaları, iyi uygulama örnekleri ve Türk Ticaret Kanunu'ndaki yasal ve düzenleyici çerçeveden faydalanarak KİT'lerin yönetim kurullarında dönüşüm zemini oluşturulduğu anlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Çalışılan taslak düzenleme ile KİT'lerin kurumsallıklarının artırılarak sadece ülkemizde değil, uluslararası platformlarda da rekabet güçlerinin artırılmasına katkıda bulunulması, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin uluslararası ilkelerle uyumlu bir şekilde en üst düzeyde sağlanması ve böylece ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına olumlu katkılar sunulması amaçlanmakta olup, yapılan çalışmayı farklı yönlere çekmek yalnızca bu KİT'lere zarar verecektir. Bu çerçevede bu haberler sadece spekülasyon niteliğinde olup gerçeği yansıtmamaktadır."
SATILACAĞI ÖNE SÜRÜLEN KİT'LER
CHP'li Yavuzyılmaz'ın kastettiği kamu kaynakları kullanılarak oluşturulan Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT), şirketler arasında BOTAŞ, ÇAYKUR, DHMİ, Devlet Malzeme Ofisi, Elektrik Üretim A.Ş., Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, ETİ MADEN, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, PTT, TCDD, TİGEM, Toprak Mahsulleri Ofisi, TEDAŞ, TEİAŞ, TEMSAN, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Türkiye Petrolleri A.O., TÜRASAŞ, TÜRKŞEKER, Türkiye Taşkömürü Kurumu. (EKONOMİ SERVİSİ)