Hükümet 700 bin kamu işçisi için zam teklifini açıkladı
Türk-İş, kamudaki toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin ilk 6 ay için yüzde 30 zam ve brüt 11 bin 500 lira taban ücret teklif ettiğini duyurdu. Sendikalar ise brüt 15 bin lira taban ücret ve üzerine yüzde 45 zam talep ediyor.
Artı Gerçek - Kamuda 700 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, hükümet zam teklifini açıkladı. İşçi kesimi adına toplu sözleşme görüşmelerini Hak-İş'le birlikte sürdüren Türk-İş'le, hükümetin masaya koyduğu rakamlar arasında büyük fark olduğu görüldü.
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin ilk 6 ay için yüzde 30 zam teklif ettiğini, taban aylık teklifinin ise brüt 11 bin 500 lira olduğunu açıkladı. Atalay "Bu teklif işçi kesimi olarak bizim taleplerimizi karşılamıyor" dedi.
ATALAY: BU RAKAMLARI KONUŞMANIN UYGUN OLMADIĞINI İLETTİK
Atalay ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 700 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde gelinen aşamayla ilgili Türk-İş Genel Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Çerçeve Protokolü'nün içinde farklı kamu kurum ve kuruluşları ilgilendiren 301 sözleşme bulunduğunu belirten Atalay, bu sözleşmelerinin yüzde 25'inin ocak ayında, yüzde 75'inin ise martta sürelerinin dolduğunu vurguladı.
Deprem nedeniyle ara verilen görüşmelere yaklaşık 20 gün önce yeniden başladıklarını hatırlatan Atalay, şunları söyledi: "Konfederasyon başkanları olarak biz de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüştük. Biz taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, ilk altı ay yüzde 45 zam ve refah payı ve sosyal haklarda iyileştirmeleri içeren talepleri sunmuştuk. Geçen hafta bize 11 bin 500 lira taban ücret ve yüzde 30 artış teklif edildi. Bu teklif işçi kesimi olarak bizim taleplerimizi karşılamıyor. Bu rakamları konuşmanın uygun olmadığını ifade ettik."
'ANLAŞMA OLMAZSA GREV'
Toplu sözleşme görüşmelerini 10-15 gün içinde bağıtlamak istediklerini belirten Atalay "Arzu ettiğimiz rakam olmuyorsa altı ay bile sürerse bizim için mesele değil. Bir yerde buluşabilirsek buluşuruz, buluşamazsak grev kararı dahil tüm seçenekler gündeme gelir" dedi.
Görüşmelerin bayrama kadar sonuçlanmasının zor olduğunu ifade eden Atalay, "Ama 1 Mayıs'a kadar bağladık, bağladık. 1 Mayıs'a kadar bağlayamazsak biz bunu bir daha bağlayamayız" yorumunda bulundu.
YÜZDE 30'A REFAH PAYI DA DAHİL
TÜHİS'in teklifindeki refah payına ilişkin soru üzerine Atalay, yaptıkları yüzde 30'luk zam teklifinde refah payının da dahil olduğu bilgisini verdi.
Hak-İş Genel Başkanı Arslan ise geçen dönem imzalanan kamu çerçeve protokolünde yer alan bazı başlıkların hayata geçirilemediğini söyledi. 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) sonrası kadro alamayan çalışanların kadroya alınmasını sorununu çözemediklerini anlatan Arslan, bu KHK ile kadro alanların ise özlük haklarında iyileştirme yapılmadığını ifade etti. Bu dönem aynı konuların tekrar gündemde tutulduğunu dile getiren Arslan, yapılacak toplu iş sözleşmesiyle bu sorunları çözmeyi planladıklarını aktardı.
ARSLAN: BU RAKAMLAR ÜZERİNDE MUTABAKAT SAĞLAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL
TÜHİS'in toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sunduğu rakamları anımsatan Arslan, şu açıklamada bulundu: "Çalışanların beklentilerini karşılamadığı için bu rakamlar üzerinde mutabakat sağlamamız mümkün değil. Hükümetimizden, TÜHİS'ten, sayın bakandan yeni tekliflerini bekliyoruz. Türkiye'nin yeterince sorun stoku var, çalışanların yüksek enflasyona karşı korunabileceği tek çözümleri sendikalaşma ve toplu iş sözleşmeleridir. Toplu sözleşmelerde bu sıkıntıları çözemezsek sendikal hareket için de büyük bir sorunla karşı karşıyayız demektir. Eğer taleplerimiz karşılanmazsa, uzlaşma yakalayamazsak da bunun yasal süreçlerini hep beraber göreceğiz."
SENDİKALARIN TALEPLERİ NELER?
Görüşmelerde, işçileri temsil eden Türk-İş ve Hak-İş'in belirlediği ortak taleplerde, aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi yer alıyor.
Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra ise birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı isteniyor.
Bunlarla birlikte, belediye ve il özel idare şirketlerindekiler de dahil tüm kamu işçilerine ilave tediye talep ediliyor.
MEMUR VE EMEKLİLİLERİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR
Kamudaki toplu sözleşme, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranını da yakından ilgilendiriyor. Memurların toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos'ta başlayacak. (EKONOMİ SERVİSİ)
1 MAYIS'TA TÜRK-İŞ ADANA'DA, HAK-İŞ MARAŞ'TA
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bu yıl 1 Mayıs İş Bayramı'nda Adana'da olacaklarını duyurdu. Atalay "Depremin yaralarını birlikte sarma zamanı. 1 Mayıs'ta depremden etkilenenlerle dayanışma içerisinde olacağız" dedi.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise konfederasyon olarak Maraş'ta sembolik bir etkinlik yapacaklarını söyledi.