İBB'ye metro hattı için borçlanma yetkisi
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi altı metro hattının finansmanı için belediyeye 925 milyon euro borçlanma yetkisi verdi.
EKONOMİ - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, ihalesi gerçekleştirilen ve inşaatlarına başlanan altı metro hattının finansmanı için belediyeye, 925 milyon euro (3 milyar 968 milyon 25 bin Türk lirası) borçlanma yetkisi verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında yapılan Meclis toplantısında alınan karara göre, 12 milyar 859 milyon 636 bin 112 liraya ihale edilen altı metro inşaatı için dış borçlanmaya gidilecek.
CHP'lilerin red oyuna karşın oy çokluğuyla geçen karara göre, Kaynarca - Pendik - Tuzla metro hattı için 120, Çekmeköy - Sancaktepe - Sultanbeyli metro hattı için 170, Ümraniye - Ataşehir - Göztepe metro hattı için 175, Kirazlı - Halkalı metro hattı için 170, Başakşehir - Kayaşehir metro hattı için 70 ve Mahmutbey - Bahçeşehir metro hattı için 220 milyon olmak üzere toplamda 925 milyon euro dış finans bulunacak.
BORÇ 16 MİLYAR LİRAYA ULAŞACAK
Metro hatlarının inşaatı için gereken paranın bulunması için alınan karar, tartışmalara yol açtı.
CHP'li Meclis Üyesi Tarık Balyalı, Büyükşehir Belediyesi'nin yüklü bir borcun altına sokulduğunu savundu. Balyalı, 2017 yılı için Meclis'ten 4 milyar 600 milyon borçlanma yetkisi alındığını ve bu rakamın 2 milyar 811 milyon lirasının dış borçlanma için olduğunu söyledi.
Altı metro hattının finansmanı için Meclis'ten geçirilen 925 milyon euroyla birlikte belediyeye verilen borçlanma yetkisinin 7 milyar liraya yaklaştığını, dolayısıyla 2017 yılı için öngörülen borçlanma miktarının aşıldığını savunan Balyalı, "Meclis'te kabul edilen dış borçlanma yetkisiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi hukuka aykırı davranmıştır. Borçlanma yetkisi aşılmıştır. Bu şartlarda 2017 yılı sonunda belediyenin borcu 16 milyar liraya ulaşacak" dedi.
"BORÇLANMA YETKİSİ AŞILMAMIŞTIR"
AKP’li Meclis Üyesi, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Erdal Yılmaz ise borçlanma yetkisi kesinlikle aşılmadığını belirtti.
"Burada söz konusu altı metro hattının toplam bedeli yaklaşık 13 milyar liradır. Bu yüksek bir rakamdır. Geçmişten beri metro hatları hep borçlanmayla yapılıyor. Önemli olan zamanı iyi kullanmaktır" diyen Yılmaz, "Yatırım planında yapılan işler, zamanında biter. 2017 bütçesine bakıldığında öngörülen yaklaşık 4 milyar 600 milyonluk bir borçlanma söz konusudur. Bu öngörülmüş ve yatırımlar buna göre yapılıyor. Burada herhangi bir sapma söz konusu değildir. Bir yetki aşımı da yoktur" ifadelerini kullandı.