İddia: Merkez Bankası seçim öncesi bankalara dolar baskısı yapıyor

İddia: Merkez Bankası seçim öncesi bankalara dolar baskısı yapıyor
Bloomberg International, yaklaşan seçimler öncesinde Merkez Bankası'nın ticari bankaları yurtdışına döviz transferleri konusunda uyardığını yazdı. İddiaya göre, yabancı bankaların Türkiye'deki birimleri de uyarıldı.

Artı Gerçek - Türkiye'de iktidar yüksek enflasyona rağmen faiz indirirken TL'nin mevcut değerini korumaya çalışma politikası çerçevesinde, Merkez Bankası'nın ticari bankaları yurtdışına döviz yollamama konusunda uyardığı iddia edildi. Bloomberg International'ın haberinde, döviz işlemleri üzerindeki incelemelerin seçim öncesinde yoğunlaştığı öne sürüldü.

'TL'Yİ SEÇİM ÖNCESİ KORUMA AMAÇLI'

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırılan haberde, Türkiye'deki ticari bankaların 2023 yılının ilk altı haftasında net olarak 2.3 milyar doları yurtdışındaki mevduat hesaplarına aktardığı, Merkez Bankası uyarısının da bunun üzerine geldiği belirtildi. Bu durumu "Merkez Bankası'nın TL'yi korumak için attığı son adım" olarak niteleyen Bloomberg, "Nakit para çıkışları, mayıs ayında düzenlenmesi beklenen seçimler öncesinde TL'yi istikrarlı, enflasyonu da kontrol altında tutma çabalarına zarar veriyor" yorumu yaptı.

Haberde, "Türkiye'de bankaların yurt dışındaki muhabir bankalara kapital göndermesini engelleyen herhangi bir düzenleme olmasa da Türk yetkililer, Merkez Bankası'nın kasasında serbest nakit tutulmasını istediklerini söyledi" denildi. Buna göre, bankaların döviz işlemleri üzerindeki inceleme son aylarda arttı ve Merkez Bankası, piyasanın kapanmasından sonra yüklü işlem yapılmamasını talep etti.

'YABANCI BANKALARA DA UYARI YAPILDI'

Bloomberg'e göre, söz konusu uyarı, Türkiye'deki yabancı bankaların birimleri de dahil olmak üzere, tüm bankalara yapıldı. Merkez Bankası, konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

İlgili haberde, ticari bankaların dış borç ödemelerinin de döviz çıkışına sebep olarak TL üzerindeki baskıyı artırdığı belirtildi. Bloomberg, dövizle borçlanmanın maliyetinin ciddi ölçüde artması ve kredi taleplerinin azalmasıyla, bankaların 2017 sonundan bu yana dış borçlarını neredeyse yarıya indirerek 50 milyar dolar seviyesine düşürdüğüne de dikkat çekti.

Bloomberg Economics'in tahminlerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçen sene TL'yi istikrarlı tutmak için neredeyse 108 milyar dolar harcadı. Haberde, TL'nin bununla birlikte gelişmekte olan ekonomiler arasında ikinci en kötü performansı sergileyen para birimi olduğu belirtildi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar