IMF Başkanı küresel resesyon riskine karşı uyardı: Kayıp Alman ekonomisinin büyüklüğüne denk olacak

IMF Başkanı küresel resesyon riskine karşı uyardı: Kayıp Alman ekonomisinin büyüklüğüne denk olacak
IMF Başkanı Georgieva, küresel resesyon riskine karşı uyardı. Georgieva, dünya ekonomisinin gelecek üç yıldaki kaybının Alman ekonomisinin büyüklüğü kadar olacağını söyledi.

Artı Gerçek - IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Dünya Bankası yıllık toplantıları öncesi katıldığı bir toplantıda kurumun küresel ekonomi için 2023 büyüme beklentilerini bir kez daha aşağı yönlü revize ettiklerini açıkladı. Georgieva, 2026'ya kadar küresel ekonomide 4 trilyon dolarlık kayıp beklediklerinin altını çizdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan sürecin küresel ekonomiye ilişkin beklentilerini "dramatik şekilde" değiştirdiğini belirten Georgieva, küresel ekonominin içinde bulunduğu durumu "tarihi ölçekte kırılgan bir dönem" olarak tanımladı ve "resesyon riskinin yükseldiğini" belirtti.

Georgieva, savaş ve salgın nedeniyle belirsizliğin son derece yüksek kalmaya devam ettiğini söyleyerek daha fazla ekonomik şok olabileceği konusunda uyardı.

Son dönemde dünya ekonomisine ilişkin beklentilerini üç kez aşağı yönlü revize ettiklerini hatırlatan IMF Başkanı, kurumun dünya ekonomisi için 2022'de yüzde 3.2 ve 2023'de yüzde 2.9 büyüme beklediğini açıkladı.

'SENKRONİZE FAİZ ARTIRIMLARI RESESYON RİSKİN ARTIRIYOR'

Dünya ekonomisinin üçte birini oluşturan ekonomilerin en az iki çeyrek üst üste daralma yaşamasını beklediklerini dile getiren IMF Başkanı, bu çerçevede 2026'ya kadar küresel ekonomide yaşanacak kaybın Almanya ekonomisinin büyüklüğüne denk olacağının altını çizdi.

Dünya merkez bankalarının faiz artırımlarını sürdürdüğünü hatırlatarak, "hızlı ve aşırı parasal sıkılaşma politikasının –ve bunun tüm ülkelerde senkronize biçimde yapılmasının– birçok ülkeyi uzun erimli bir resesyona itebileceği uyarısında bulundu.

Covid-19 pandemisinin küresel tedarik zincirlerinde ve küresel ekonomide yol açtığı sorunlarla birlikte; Ukrayna'daki savaşın tarım ürünleri ve gaz fiyatlarını yukarı yönlü baskılaması, başta Almanya olmak üzere birçok ülkede İkinci Dünya Savaşı'ndan beri ölçülen en yüksek enflasyon oranlarının görülmesine sebep olmuş ve merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için arka arkaya faiz artırdıklarını açıklamışlardı. (EKONOMİ)

Öne Çıkanlar