İnşaatçılardan demir fiyatları resti
Demirde fiyat üç ayda yüzde 28 arttı, inşaatçılar isyanda. İnşaatçılar, “9 Haziran’a kadar fiyatlar düşmezse paydos ederiz” restinde bulundu.
EKONOMİ - İnşaat demirinde yüksek fiyat krizi büyüyor... Arzdaki düşüş talebi karşılamadığı için artan demir fiyatları, inşaat sektörünü zora soktu. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, uyardı: "İşlerin açıldığı, istihdamın arttığı bir dönemde demir darbesi indi. 9 Haziran’a kadar Bakan Zeybekci ile istişare halinde olacağız. Sonuç alınamazsa işler durur."
Habertürk’ün haberinde, "Türkiye demir üretiminde dünyada ilk 5’te ama kıtlık var" diyen Tellioğlu, karaborsa iddiasında bulundu: "4 ayda demirin ton fiyatı bin 600 TL’den 2 bin 200 TL’ye yaklaştı. Bazı kişiler karaborsacılık yapıyor." İNTES Başkanı Koloğlu ise "Fiyat artışından kaynaklı zararlar devlet projelerinde karşılanmalı" diye konuştu.
İnşaat sektöründeki demir krizi büyürken, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu’ndan uyarı geldi. Tellioğlu, 9 Haziran’a kadar demir fiyatlarında düşüş olmadığı takdirde "paydos" çağrısı yapacaklarını açıkladı. Tellioğlu, "Bu paydosun daha geniş kitlelere seslenerek desteklenmesine yönelik çağrıda bulunacağımızı üzülerek kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi. Tellioğlu, 9 Haziran’a kadar Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile istişare halinde olacaklarını kaydederken, sonuç alınmaması halinde iş durdurmaya gideceklerini ifade etti.
Tellioğlu, Türkiye’nin dünyada demir üreticisi olarak ilk 5’e girmesine rağmen, yaşanan demir kıtlığına, demir fiyatlarındaki aşırı yükselişe, "adeta karaborsaya düşmesine" anlam veremediklerini ifade etti. Tellioğlu, son 4 ayda demirin ton fiyatının bin 600 TL’den 2 bin 100 TL’nin üzerine çıktığını söyledi. Tellioğlu, demir türlerinin tamamının da piyasada bulunamadığını, bazı kişilerin, durumu fırsata çevirerek "karaborsacılık yaptığını" iddia etti.
Bakan Zeybekci’den, demirdeki aşırı fiyat artışına müdahale edilmesini istediklerini söyleyen Tellioğlu, demirdeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Sektörün ciddi bir dar boğazla karşı karşıya kaldığını ifade eden Tellioğlu, federasyonun 120 bin üyesinin önemli bir kısmının "iş durdurma ve paydos çağrısı" talep ettiğini söyledi.
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, demir ithalatının çözüm olmadığını, ithalatın zaman alacağını belirtti. Koloğlu, geçmişte döviz kurlarındaki artış nedeniyle fiyat farkı ödendiğini vurgulayarak, "Zarar eden müteahhitlerin demirdeki fiyat artışlarından kaynaklı zararlarının devlet projelerinde karşılanmasında yarar var. Bir işin iflası ya da batması, fiyat farkından daha pahalıya mal olur devlete. Malzeme artışlarının müteahhite ödenmesinde yarar var" diye konuştu.
"OLMASI GEREKEN SEVİYEDE"
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Başkanı Fuat Tosyalı, "Demir arzıyla ilgili yaşanan sıkıntı inşaat sektörünün plansız hareket etmesinden kaynaklandı. Demir fiyatları şu anda olması gereken seviyeye geldi. Bundan sonra sektör açılır" demişti.