İran'daki ithalat yasağı Türkiye'yi vurabilir
MÜSİAD Tahran Temsilcisi Çayabatmaz, İran'ın yerli üretimi olan malların ithalatını yasaklama kararının İran'a ihracatı durma noktasına getirebileceğini söyledi.
İran Meclisi, ülke içinde üretilen ve iç piyasanın ihtiyacına cevap veren malların ithalatını 21 Mart 2021 tarihine kadar yasaklamayı içeren yasa tasarısını onayladı. Yerli üretimin desteklenmesi kapsamında onaylanan tasarıyla, ithalatçıların söz konusu özelliklerdeki malları ülkeye getirmek için ithalat izin kaydı açtırmaları yasaklandı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tahran Temsilcisi Fatih Çayabatmaz, İran Meclisi'nde bugün onaylanan yasa tasarısının, Türkiye'nin İran'a ihracatının önemli oranda zarar görmesine neden olacağını söyledi.
Çayabatmaz, "İran Meclisi'nin iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar ülkede üretimi olan benzer malların ithalatının yasaklanma kararı, Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilere zarar verecek niteliktedir" dedi.
İTHALATIN ÖNÜ TAMAMEN KESİLMEK İSTENİYOR
Bir süre önce ülkede üretimi yapılan ürünlere benzer yabancı ürünlerin; televizyon, radyo, gazete ve bilboard gibi her türlü yazılı, görsel ve basılı alanda reklamının yasaklandığını hatırlatan Çayabatmaz, "İran Meclisi'nin bu kararıyla ithalatın önü tamamen kesilmeye çalışılıyor" diye konuştu.
Türkiye'nin İran'a ihracatının daha çok tüketim malları üzerinden olduğunu ifade eden Çayabatmaz, "Tekstil, beyaz eşya, gıda, sağlık malzemeleri ve kozmetik ürünleri İran'a en çok sattığımız ürünlerdir. Bu ürünlerin benzerleri İran'da üretiliyor. İran Meclisi'nin aldığı kararla bu ülkeye ihracatımız neredeyse durma noktasına gelebilir" açıklamasını yaptı.
DAHA ÖNCE 61 ÜRÜNE YASAK GETİRİLMİŞTİ
Türkiye ile İran arasında 2015'te yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması'nın bu karardan etkilenmemesi gerektiğini belirten Çayabatmaz, 10 yıllık müzakereler sonucu iki ülkenin söz konusu anlaşma ile 200 civarında malda gümrük vergisi indirimine gittiğini hatırlattı.
İran'ın daha önce 1339 malın ithalatını yasakladığını, bunlardan 61'inin Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamındaki ürünler olduğunu anlatan Fatih Çayabatmaz, "Bu konuda müspet bir adım beklerken, İran Meclisi'nin aldığı son kararla bu ülkeye yapacağımız ihracatın daha da düşmesiyle karşı karşıya kaldık. Tercihli Ticaret Anlaşması yapmış ülkeler bir an önce kapsam dışı bırakılmalıdır" ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)