İş Bankası Genel Müdürü Aran: Yatırım kredileri yok denecek düzeye indi

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Yatırım kredileri yok denecek düzeye indi
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, sendikasyon kredisini yüzde 69 oranında tamamladıklarını belirterek, "Ne yazık ki bu oran son 20 yılın en düşüğü" dedi. Aran, belirsizliğin üst seviyede olması nedeniyle kredi piyasasında da durgunluk olduğunu söyledi.

Artı Gerçek - İş Bankası 330,5 milyon euro ve 191 milyon dolar tutarında 367 gün vadeli sendikasyon kredisi anlaşması imzaladığını duyurdu. Bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, kredinin 330,5 milyon euro ve 191 milyon dolar tutarında olduğu belirtildi. Banka geçen yıl aynı dönemde 434 milyon euro ve 328 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi temin etmişti.

Öte yandan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, A Para televizyonuna yaptığı açıklamada, kredi piyasasındaki kötümser duruma işaret etti. Dış ticaret finansmanında kullanmak üzere imzaladıkları sendikasyon kredisine ilişkin konuşan Aran, “Sendikasyon kredimizi yaklaşık yüzde 69 oranında yeniledik. Ne yazık ki bu oran son 20 yılda bankamızın elde ettiği en düşük oran oldu. Yurt dışından kaynak bulmanın maliyeti her geçen gün artıyor” dedi.

830 milyon dolar civarındaki kaynağın dış ticaretin finansmanında kullanılacağını da belirten Aran, "Bu dönemde maliyetler düşmediği sürece her bankada sendikasyon kredilerinde yenileme oranları yüzde 60-70 bandında kalacak. Yabancı ortağından destek alıyorsa da yüzde 80’e kadar çıkabilir” değerlendirmesinde bulundu.

‘YATIRIMCI GELECEĞİ GÖRMEK İSTİYOR’

Kredi konusunda piyasada bir durgunluk olduğunun altını çizen Aran, şunları söyledi: "Özellikle belirsizliğin üst düzeyde olduğu ortamlarda yatırımcılar geleceği görmek istiyor. O nedenle yatırım kredileri hemen hemen yok denecek noktaya indi. İşletme sermayesi ihtiyacına yönelik kredilere ise talep devam ediyor. Bankacılık sektörüne ilişkin beklentileri ilk altı ay ve ikinci altı ay olarak ayırmak lazım. Çünkü seçim var. Dolayısıyla seçimlere kadar olan bölüme kadar politikalarda bir değişiklik beklemiyoruz. Bu nedenle ilk altı ayın 2022’ye paralel gerçekleşeceğini düşünüyorum. İkinci 6 ayı öngörmek çok zor, o nedenle bir öngörüm bulunmuyor."

SENDİKASYON KREDİSİ NEDİR?

Yapılan bir sendikasyon anlaşması çerçevesinde uluslararası ticari bankalardan, bir banka yada finans kurumu liderliğinde, birden fazla banka ve/veya finans kurumunun aldığı nakdi krediye sendikasyon kredisi denir. Sendikasyon kredisi diğer kediler gibi tutar, vade ve faiz oranından oluşur. Burada faiz oranı bildiğimiz kredi uygulamalarından farklı olarak değişkendir. LİBOR veya EURIBOR gibi faiz oranları üzerine sabit bir değer kullanılır. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar