İş dünyası ve iktidar bir tek 'kriz var' demiyor
Türkiye ekonomik krizin içinden geçiyor. İş dünyası ve iktidar duruma 'kriz' demiyor ancak, kriz dışında bu anlama gelebilecek tüm tanımları kullanıyor.
ABD ile gerilen siyasi ilişkiler sonrası döviz kurlarında yaşanan artışlar ile dolar ve euronun art arda rekor kırmasıyla Türkiye yeni bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldı. Yaşanan gelişmelerin ardından siyaset ve iş dünyasından bir çok açıklama geldi.
Ancak bu açıklamalar yapılırken, kriz kelimesinin kullanılmamasına özen gösterildi. Türkiye’de yaşanan bu süreç, kimine göre ekonomik darboğaz, kimine göre ise ekonomik cephede büyük taarruz oldu. İşte o açıklamalardan bazıları…
‘EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞI’
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AKP’nin grup toplantısında erken emeklilik açıklaması yapmıştı. Erdoğan, "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde, böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı, diye milletime soruyorum" ifadelerini kullanmıştı.
PİYASADA GÖZLE GÖRÜLÜR BİR YAVAŞLAMA VAR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, kriz kelimesini kullanmaktan kaçınanlardan.
"Piyasada gözle görülür bir yavaşlama var, para dönmüyor" diyen Hisarcıklıoğlu, sözlerine, "Herhangi birimize bir şey olursa, yani bize bir şey olursa onlara olur, onlara bir şey olursa bize olur açık söyleyeyim. Eldekini muhafaza etme dönemi. Tüccar ve sanayicimizin ticaret, üretim ve istihdam kapasitesini korumamız lazım. Kapanan her bir işletme, üretimi durduran her bir fabrika hepimizin, 80 milyonun kaybı demektir. Bizler her gün faizlerle, kurlarla ve her gün karşımıza çıkan farklı bürokratik mevzuatla mücadele halindeyiz. Bin bir türlü sıkıntı yaşarken devletimizden tek istediğimiz var, yanımızda olduğunuzu göstermesidir" diye devam etmişti.
DOLARDAN KAYNAKLI SIKINTI MEVCUT
AKP Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmasında ekonomiyi şöyle yorumlamıştı:
"Öncelikle panik yapacak bir durum yok. Türkiye'de kesinlikle ekonomik bir kriz yaşanmamakta. Şu an sadece piyasalarda dolar kurundan kaynaklı bir sıkıntı mevcut."
KRİZ DEĞİL EKONOMİK DARBOĞAZ
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, ekonomi yönetimine sundukları çözüm paketinin ayrıntılarını anlattı.
Ekonomide yaşanan durumu ‘kriz’ yerine, ‘ekonomik darboğaz’ olarak niteleyen Özdebir, sanayicilerin içine düştüğü darboğazın aşılması için hazırladıkları raporu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanı sıra sanayi, ticaret ve ulaştırma ile ilgili bakanlara sunduklarını söyledi.
EKONOMİK CEPHEDE BÜYÜK TAARUZ
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, son dönemde döviz kurunda yaşanan artış ve piyasalara yansıyan sıkıntılı dönemle beraber ATO Yönetim Kurulu'nun aldığı kararlara ilişkin basın toplantısı düzenlemişti.
Baran, ekonomik cephede büyük bir taarruzla karşı karşıya kalındığını vurgulayarak, "Finans otoriteleri ve iş çevreleri bu dalgalanmanın ekonomik verilere dayanmadığını, siyasi olduğunu ve spekülatif hareketlerin yaşandığını dile getiriyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana ekonomik cephede teyakkuz halinde olduğumuzu ve milli seferberlik şuuru ile hareket ettiğimizi ilan etmiştik. Gün bu gündür. Gün; el ele, gönül gönüle vererek yarının güçlü ve büyük Türkiye'si için hep beraber çalışma günüdür" demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)