İstanbul Sanayi Odası: Kısa çalışma en az üç ay daha uzatılmalı
İSO Başkanı Bahçıvan, birçok sektörde toparlanmanın uzun süre alacağını ve istihdamın korunması için kısa çalışma ödeneğinin en az üç ay uzatılması gerektiğini söyledi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin haziran ayı olağan toplantısı "Sanayiye Dayalı Kalkınmada Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankasının Vizyonu ve Hedeflerinin Sanayimizin Geleceği Açısından Önemi" ana gündemi ile dijital platform üzerinden video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasının İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın yaptığı İSO Meclisi'nin online toplantısına, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Halil Öztop da katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ÜÇ AY DAHA UZATILMALI
Konuşmasında yatırım kredileriyle ilgili teminat sistemine değinen Bahçıvan, "Genellikle nakdi teminat istendiği için şirketlerimiz teminat bulmak için yüksek maliyetlere katlanıyor. Artık nitelikli yatırımların tapuya, gayrimenkule bağlı bu tür eski tip teminat alışkanlıklarından kurtarılması gerekiyor. Bunun yerine proje bazlı bir bakış açısıyla, yatırımın sonunda ortaya çıkacak değer teminat olarak kabul edilmelidir" dedi.
Pandemide işin ve istihdamın korunması için uygulanan kısa çalışma ödeneğinin önemli katkıda bulunduğunu da belirten Bahçıvan, birçok sektör için gerçek anlamda toparlanmanın uzun süre gerçekleşmeyeceği dikkate alındığında, istihdamın korunması için kısa çalışma ödeneğinin en az üç ay ve hatta yıl sonuna kadar uzatılmasını zorunlu gördüklerini de söyledi.
BANKACILIK VE REEL SEKTÖR İLİŞKİLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Bahçıvan, ekonomik kalkınma, sanayinin nitelikli dönüşümler eşliğinde gelişmesi ve rekabet gücünün artırılması için bankacılık ve reel sektör ilişkilerinin her zaman büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Ancak finans dünyası ile reel sektör arasındaki ilişkilerin uzun yıllardır sanayicilerin nitelikli finansman ihtiyacını karşılamaktan çok uzak olduğunu vurgulayan Bahçıvan, "İSO olarak uzun zamandır savunduğumuz bir temel argüman olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın sanayimize büyük katkı sunacağı aşikar. Yine yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili ürünlerin payının arttığı bir üretim yapısına geçişi de uzun zamandır savunuyoruz. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın biz sanayicileri teknolojik kalkınmada desteklemeyi vizyoner bir şekilde hedeflemiş olması çok önemli, finansmanda yerlileşme ve millileşme modeli hepimizde bir heyecan yarattı. Bu vizyona baktığımızda her zaman yatırımcının yanında ve sürdürülebilir kalkınma ile yarınlara değer katmak hedeflenmiştir" dedi.