İthalat rekoru dövizi vuruyor
Hükümetin kamuoyuna yansıttığının aksine Türkiye, ihracat artışında dünya ortalamasının gerisinde kalırken, ithalat artışında dünyayı solladığı ortaya çıktı.
Hükümet Türkiye'nin son dönemde gerçekleştirdiği dış ticaret rakamlarını seçim malzemesi olarak kullanıp pembe tablolar çizerken dünya ülkeleriyle karşılaştırmalı analiz çalışması CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin'den geldi. TÜİK'in açıkladığı son dış ticaret verilerini Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verileriyle karşılaştıran Engin, hükümetin kamuoyuna yansıttığının aksine ihracattaki artış hızının dünya ihracat hızının çok gerisinde kaldığını, ithalatta ise Türkiye'nin dünya rekoru kırdığını gözler önüne serdi.
İHRACATTA 4.9 PUAN FARK YEDİK
Didem Engin, AKP Hükümeti'nin ekonomide rekor üstüne rekor kırdığı açıklamalarıyla seçim öncesinde algı yaratmaya çalıştığını, ancak gerçeklerin çok farklı olduğunu ifade ederken gerçek verileri tek tek açıkladı. Engin'in analiz ettiği DTÖ verilerine göre, bu yılın ilk üç ayında küresel ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.8 artarken, Türkiye'nin ihracat artışı yüzde 8.9'da kaldı. Yani Türkiye'nin ihracat artış hızı dünya ihracat artış hızının 4.9 puan gerisine düştü. Bu da Türkiye'nin dövize en çok ihtiyacı olduğu bu dönemde dünyadaki ihracat artış trendini yakalayamadığını, yeterli dövizi ülkeye getiremediğini işaret ediyor.
İTHALATTA COŞTUK
İthalat ise bu yılın ilk üç aylık aynı döneminde adeta coştu, dövizin yurt dışına çıkışını hızlandıran en önemli unsur haline geldi. İlk üç ayda dünya ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 arttı. Buna karşılık Türkiye'nin ithalatındaki artış yüzde 22.7 oldu. Yani Türkiye, ithalat artış hızında dünya ithalat artış hızının 7.7 puan üzerine çıkarak asıl rekoru ihracatta değil ithalatta gerçekleştirdi.
İhracat ve ithalat verileri, Türkiye'nin kur artışını baskılamak için dövize en çok ihtiyaç duyduğu bu kritik dönemde dış ticaretten ağır darbe yediğini, dış ticaretin döviz açığını daha da artırarak cari açık ve ekonomik kriz riskini tetiklediğini işaret ediyor.
YERLİ VE MİLLİ DEĞİL, İTHALAT REKORTMENİ
Verileri değerlendiren Engin, hükümetin yapılan uyarıları dikkate alıp tabloyu düzeltmek yerine sorunları halktan gizleme yoluna gittiğini belirten Engin, "İthalat rekorları kırılarak yerli ve milli olunamaz. İhracatın içerisinde ileri teknoloji ürünlerin payı yüzde 3.4'te kaldığı sürece tablo düzelmez. Ne yazık ki 16 yıllık AKP iktidarı dış ticaretimizi ciddi bir çıkmaz sokağa sürükledi. Dış ticaret alarm veriyor, hükümet çözüm üretmek yerine bu durumu halktan gizlemenin yollarını arıyor" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)