İTO'da seçim hem ekonominin hem siyasetin takibinde
Sinan Saygılı
Artı Gerçek - AKP iktidara geldiği 3 Kasım 2002'den sonra en zorlu seçim dönemini geçirirken, oluşan bu tablonun gölgesi 'arka bahçe' muamelesi yaptığı İstanbul Ticaret Odası'na da düştü. 'Cüppeli Ahmet' diye bilinen Ahmet Mahmut Ünlü dahi mevcut başkan Şekib Avdagiç için devreye girerek, "Kaftancıoğlu tarafının desteklediği aday kazanırsa meydana gelecek bütün günahlara ortak olursunuz" demeye kadar vardırdı işi.
'TÜRKİYE İSTANBUL'DUR, İSTANBUL İTO'DUR'
İTO'nun yeni yönetiminin belirleneceği 15 Kasım'daki seçim öncesi ise kıyasıya bir mücadele veriliyor. "Peki nedir İTO seçiminin önemi?" diye sorulacak olursa, şu verilere bakmak dahi yeterli: Türkiye ekonomisinin yüzde 31'ini oluşturan İstanbul'un ticaret odası İTO, 700 bin üye işletme ve onların 1,5 milyonu aşkın sahibi/ortağıyla Türkiye’nin en büyük odası durumunda. Türkiye'deki 3 firmadan 1'i İTO'ya üye. İTO Başkanı Şekib Avdagiç'in deyimiyle, "Türkiye İstanbul’dur, İstanbul İTO’dur".
İKİ AŞAMALI SEÇİM
İTO'da her dört yılda bir yapılan iki aşamalı seçimle yönetim belirleniyor. İTO üyeleri ilk etapta 81 meslek komitesinin üyelerini seçmek için yarın sandık başına gidecek. Komite üyeleri de 15 Kasım'da yönetimi belirleyecek olan 273 meclis üyesini seçecek. İTO seçimlerinde oy kullanma oranı ise sadece ortalama yüzde 8 civarında. Yönetime muhalif grupların kırması gereken en önemli sorun da bu aynı zamanda.
Ekonomi çevrelerinin yanısıra siyasetin de yakın takibindeki seçime üç adayla gidilmesi bekleniyor. Şu an için her ikisi de MÜSİAD'lı olan mevcut başkan Şekib Avdagiç ile İTO Meclis Üyesi Murat Kalsın adaylıklarını açıklamış durumda. Avdagiç koltuğunu borçlu olduğu Erdoğan için "Bizim siyasi büyüğümüz Erdoğan'dır ve onun politikalarını desteklemekle ilgili kendimizde sorumluluk hissediyoruz" diyor. Cumhurbaşkanıyla iki kez görüşerek, çalışmaları hakkında bilgi verdiğini açıklayan Murat Kalsın da, adaylığı konusunda Erdoğan'ın olumsuz düşünmediği görüşünde.
AVDAGİÇ İTO PLATFORMU'NUN DESTEĞİYLE SEÇİME GİDİYOR
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın desteğini alan Şekib Avdagiç kurucularından olduğu MÜSİAD'ın yanısıra, TÜMSİAD, ASKON başta olmak üzere 40’a yakın vakıf ve derneğin üye olduğu İTO Platformu’nun ortak adayı olarak seçime giriyor. Önümüzdeki döneme ilişkin vaatlerini şöyle sıralıyor: "Yeşil dönüşüm, yenilenebilir enerji, e-ticaret, Metaverse ve dağınık yapıda bir veri tabanı sistemi olarak şifrelenmiş işlemlerin takibini sağlayan blockchain’i KOBİ düzeyine indirecek çalışmalar yürüteceğiz."
KALSIN TAVŞAN ADAY MI?
Murat Kalsın ise bir dönem başkan yardımcılığını yaptığı MÜSİAD'a gönül kırgınlığı olduğunu söylüyor, Avdagiç'i desteledikleri için. "MÜSİAD'la görüşmek istedim ama yanıt alamadım" diyen Kalsın, seçimde grupların çatı adayı olabileceğini umuyor. Mevcut yönetime ve iktidara muhalif bazı isimlerse Kalsın'ın tavşan aday olduğu görüşünde.
İTO'DA DEĞİŞİM GRUBU: BİZ MAVİ LİSTEYİZ
İktidara yakın bu iki adayın dışında İTO'da Değişim Grubu da çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Sloganları 'Oyuna, odana sahip çık.' Henüz başkan adaylarını açıklamadılar. Ancak sosyal medyada 'İTO'da değişim zamanı' sloganıyla aktif olan grup, 'itodadegisim.org' internet sitesi üzerinden meslek komiteleri için adaylarını ilan etmiş durumda. İTO'da 'değişim, eşitlik, adalet ve liyakat' vaat ediyor, ticarete siyaseti bulaştırmayan bir oda sözü veriyorlar ve yarınki seçim için şu çağrıyı yapıyorlar: "9 Kasım Çarşamba günü Mavi'yi gördüğünüz her yerde değişim, umut ve cesaret olacak. Biz, Mavi Listeyiz! Çünkü değişim istiyoruz. Gelin, Mavi Liste'ye oy verin, ticaret insanlarının, şehrimizin ve ülkemizin geleceğe umutla bakmasını sağlayalım."
4 İSİM VAR
İTO'da değişim çağrısı yapan isimlerden Sadettin Saran, Tekin Bingöl, Ulvi Özcan ve Hacı Demir'in ismi ön plana çıkmış durumda. Saran, 30. Komite'den (Bilgi, İletişim, Medya) aday. Saran'dan her ne kadar sürpriz bir adaylık çıkışı gelebileceği dillendirilse de, asıl hedefinin mayıs ayında yapılacak TOBB Başkanlığı olduğu da iddialar arasında.
DEĞİŞİM MANİFESTOSU
Ekonominin büyük bir türbülanstan geçtiğini, yanlış politikaların şirketleri küçülme ve borç sarmalına sürüklediğini, tüm bunlara rağmen İTO yönetiminin kişisel ikbal ve menfaate dayalı ilişkiler nedeniyle ticaret dünyasının haklarını savunamadığını belirten İTO'da Değişim Grubu, bir de manifesto yayınladı. 10 maddelik manifesto özetle şöyle:
"KGF dahil çeşitli uygun kredi imkanlarına erişim başta olmak üzere, odamızın, ülkemizin ve devletimizin imkanları adil, şeffaf ve eşitlikçi bir anlayışla tüm üyelerimize kullandırılmalıdır. Odamız bünyesinde bir ihtiyaç destek fonu kurularak dara düşen üyelerimize can simidi olunmalıdır. Bu tür imkanlar sadece belli bir azınlık grubuna değil, tüm ihtiyaç sahibi üyelerimize adil, eşit ve şeffaf biçimde kullandırılmalıdır. Odamız, kamu kurumları ve kadrolarıyla girmiş olduğu emir alan - emir veren ilişkisinden çıkarılıp, seçilmiş bağımsız bir sivil ve ekonomik güç olmanın verdiği yüksek temsil gücüyle yönetilmeli; üyelerinin iş hacmini büyütmek için karar vericilerle aynı göz hizasında çalışan ve üyelerinin haklarını koruyan bir yönetim anlayışına kavuşturulmalıdır." (EKONOMİ SERVİSİ)