İTO Başkanı Avdagiç: Elhamdülillah kazandık

İTO Başkanı Avdagiç: Elhamdülillah kazandık
İstanbul Ticaret Odası (İTO) yönetimini belirleyecek olan meclis üyeliği seçimleri bugün yapıldı. İTO Başkanı Avdagiç, 273 sandalyeden 195'ini aldıklarını belirterek, "Elhamdülillah açık ara kazandık" dedi.

Sinan SAYGILI


İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yeni yönetimini belirleyecek olan meslek komiteleri seçimi bugün yapıldı. Yeşilköy'deki İstanbul Fuar Merkezi'nde 9-10-11 nolu salonlarda saat 09.00'da başlayan oy verme işlemi 17.00'de sona erdi. Önceki dönemlerde yaklaşık 30 bin civarında olan seçime katılım oranı bu kez 50 bini geçti.

itosecim.jpg
Sandıkların kapanmasıyla oy sayım işlemine geçildi.

Bugün 81 meslek komitesinde, 273'ü meclis üyesi olmak üzere toplam 627 meslek komitesi üyesi seçildi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç oyların sayılmasının ardından yaptığı açıklamada, "Elhamdülillah... 195 meclis üyesiyle açık ara kazandık" dedi. 15 Kasım'da yapılacak ikinci aşama seçimle de meclis üyeleri yeni yönetimi belirleyecek.

4 LİSTE YARIŞTI

81 meslek komitesindeki seçim için mevcut başkan Şekib Avdagiç ile yine kendisi gibi MÜSİAD'lı Murat Kalsın'ın yanı sıra İTO Meclis Üyesi Ferhan Ademhan ve İTO'da Değişim Grubu'nun listeleri yarıştı.

30 NO'LU MESLEK KOMİTESİNDE SARAN KAZANDI

30. Komite'deki (Bilgi, İletişim, Medya) seçimi, İTO'da Değişim Grubu'ndan Sadettin Saran yaklaşık 150 farkla kazandı. Değişim grubundan Atilla Bingöl de komitelerini kazanarak İTO Meclisi'ne girdi.

Başkan adaylarından Murat Kalsın ise liste hazırladığı 2 komiteden de çıkamadı.

whatsapp-image-2022-11-09-at-12-19-22.jpeg

2002 yılında iktidara gelen AKP'nin 2005 yılından günümüze dek kendi belirlediği isimleri yönetime taşıdığı İTO'da oluşan bu tabloda, seçimlere katılım oranının düşüklüğü de etkili oldu. Her dört yılda bir yapılan seçime katılma oranı ortalama yüzde 8'lerde kaldı.

SEÇİME KATILIM YÜKSEK

Bu kez Avdagiç ve Kalsın'ın yanısıra İTO'da Değişim Grubu'nun da seçimlere asılması, İTO'daki yarışı daha heyecanlı bir hale getirdi. İstanbul Fuar Merkezi'nin otoparkının dolup taşmasının yanı sıra, metronun İstanbul Fuar Merkezi durağının tarihinin en yoğun gününe sahne olması, seçime ilginin ilk göstergesi niteliğindeydi.

Metro durağı çıkışından itibaren meslek komitelerinde yarışan adayların ekipleri oy kullanmaya gelenleri karşılarken, telefonlardan da sürekli üyeler aranarak, oy kullanma davetleri yapıldı.

Seçimin yapıldığı 9-10 ve 11 No'lu hollerdeki manzara ise iğne atsan yere düşmez halde. Sandıkların önündeki oy kuyrukları kadar, seçim ekiplerinin yoğunluğu da dikkat çekiciydi.

EŞİTSİZ YARIŞ

İTO'daki seçim yarışı bir yandan da eşitsiz koşullarda gerçekleşti. İktidarın ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın desteğini alan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, fuar merkezinin hemen yanıbaşındaki devasa çadırdan seçim çalışmalarını koordine etti. Diğer adaylar dışarda küçük masalarda çalışmalarını yürütmeye çalışırken, Avdagiç ekibi lüks çadırda yaklaşık 20 bilgisayarla taraftarlarına her türlü desteği sundu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ve İstanbul Ticaret Borsası Ali Kopuz ise seçimin yapıldığı İstanbul Fuar Merkezi'ne gelerek, Avdagiç'e destek verdi.

İZDİHAM YAŞANDI

Oy kullanabilmek için gerekli olan yetki belgesi bankoları önündeki kuyruklar öğleden sonra oldukça yoğunlaştı.

ito-001.jpeg
İzdiham nedeniyle tartışmalar yaşandı.

ADAYLARDAN İLK MESAJLAR

Sabah saatlerinde oyunu kullanan İTO Başkanı Şekib Avdagiç,üyelerin demokratik haklarını kullandıklarını belirterek, “İstanbul iş dünyası bugün tercihini yapıyor. Seçimin huzur içinde tamamlanması için hazırız” dedi.

İTO'da Değişim Grubu'ndan olan ve 30 No'lu Bilgi, İletişim, Medya komitesinden aday olan Sadettin Saran da oyunu öğleden önce kullandı. Bir şeyleri değiştirmenin vaktinin geldiğini söyleyen Saran, ortalama olarak yüzde 8'lerde kalan oy oranını yukarı çekmenin bu yöndeki ilk adım olacağını ifade etti.

Başkan adaylarından Murat Kalsın ise İstanbul'un Türkiye ekonomisinin yüzde 31'ini oluşturduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle İTO seçimleri sadece İstanbul için değil, Türkiye ekonomisi için de önem taşıyor” dedi.

Öne Çıkanlar