İzlanda yenilgisi ekonomiyi de vurdu
Milli Takım, Dünya Kupası yolunda havlu atınca ekonomi de gol yiyecek. Başta TV satışları olmak üzere birçok sektörde ekonomik kaybın milyar lirayı bulacağı hesaplanıyor.
EKONOMİ - Türkiye, Dünya Kupası yolundaki ‘Tamam mı, devam mı’ maçında İzlanda’ya 3-0 yenilince, ekonomi de 3 alanda birden gol yedi. Milli Takım’ın şampiyonaya havlu atması başta TV üreticileri ve perakendeciler olmak üzere, kafe ve restoran sektörü ile turizm acenteleri ve havayolu şirketlerini de ekonomik anlamda yasa boğdu.
Gazete Habertürk'ün haberine göre uzmanlar, bu sektörlere sponsorluklar, reklamlar ve diğer sektörlerde yapılacak harcamaların da eklenmesi halinde ekonomi milyar liralık bir hareketlenmeden olacağını hesaplıyor.
TV SATIŞLARI YÜZDE 15-20 ARTIYOR
Bu tip büyük organizasyonlarda TV satışlarında yüzde 20 civarında artışlar yaşandığını belirten TV sektörü temsilcileri, Milli Takım’ın turnuvaya katılamamasının sektörde bu satış artışının da yaşanmasını engelleyeceğini belirtiyor. Yine kafe ve restoranların maç günü cirolarında, normal günlere göre 5-6 kat artışlar yaşanıyordu. Turizm acenteleri ve havayolu şirketleri de maç organizasyonları ile önemli gelirler elde ediyorlardı.
Bilindiği gibi, Türk Milli Takımı’nın 8 yıl aradan sonra geçen yaz Fransa’da düzenlenen 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılması ekonomide ciddi hareket yaratmıştı. O dönemde TV satışları ortalama yüzde 15-25 arasında artmış, restoran ve kafe gibi toplu maç izlenen yerler dolup taşmıştı. Kuruyemiş sektöründe satışlar yüzde 20 yükselmişti.
PAHADA BİZ ONLARI SAHADA ONLAR BİZİ ÜÇE KATLADI
İzlanda, önceki akşam oynanan maçta Türk Milli Takımı’nı pozisyon vermeyerek, 3-0’la geçti. Futbol olarak Türkiye’yi adeta sahadan silen İzlanda’nın nüfus, futbolcularının piyasa değeri, ekonomik büyüklüğü gibi parametrelerine bakıldığında ise Türkiye’nin oldukça gerisinde yer aldığı görülüyor. İzlanda’nın futbolcularının toplam piyasa değerleri Türk Milli Takımı’nın sadece 3’te biri.
Milli takım kadrosunda toplam 23 oyuncu olan İzlanda’nın futbolcularının toplam piyasa değeri 59.5 milyon euro. 29 kişilik Türk Milli Takımı’nın toplam piyasa değeri ise 178.8 milyon euro. İzlanda takımının piyasa değerinin bu kadar yüksek olmasının nedeni ise ofansif orta saha oyuncusu Gylfi Sigurdsson. Everton’da top koşturan oyuncunun tek başına piyasa değeri 25 milyon euro.
Öte yandan sadece Hakan Çalhanoğlu, Arda Turan, Ömer Toprak ve Enes Ünal’ın 65 milyon euroluk değeri bile İzlanda takımından daha fazla. Bütün bunlara karşın 334 bin kişinin yaşadığı, 23 milyar dolar GSYİH ile dünyanın 107’inci ekonomisi olan İzlanda, futboluyla, 80 milyon nüfuslu, dünyanın 17’nci ekonomisi olan Türkiye’ye futbol dersi verdi. Bütün bu parametreler paranın değil, doğru eğitim, planlama ve stratejinin kazandığının ispatı oldu.
TERİM 8, LUCE 6 KAT FAZLA MAAŞ ALIYOR
Türkiye’ye sahayı dar eden İzlanda Milli Takımı’nın Teknik Direktörü Heimir Hallgrimsson’un yıllık maaşı sadece 430 bin euro. Bu rakam Fatih Terim’in 3.5 milyon euro olan maaşının 8’de, Lucescu’nun 2.5 milyon euro olan maaşının ise 6’da biri.