'Kadınsan yaparsın'
Ödemiş Ticaret Odası bünyesinde kurulan Kadın Girişimciler Kurulu, İzmir’in Ödemiş İlçesinde kadınlarla 'Kadınsan Yaparsın' etkinliğinde buluştu.
!['Kadınsan yaparsın'](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/35774.jpg)
Hamza GÜL
İZMİR- İzmir’in Ödemiş İlçesinde Kadın Girişimciler Kurulu’nun odaları bünyesinde faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, tütün kırma, pamuk, patates toplama işlerinin kadın işi olarak görüldüğünü ancak yönetim tarafında etkin olan kadınların sayısının oldukça az olduğunu ifade etti ve "Biz, kadınları kendilerinin öne çıktıkları işlerde görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
TANITIM VE MARKALAŞMA SIKINTISI
Ödemiş'teki mandıraların tanıtım konusunda çok da geniş bir bakış açısına sahip olmadıklarını ifade eden Eriş "Standart satış kanalları var. Bunun üzerine çıkma konusunda direniyorlar. Gelecekle ilgili öngörümüz, Fransa gibi kendi bölgesini tanıtacak markalar oluşturmak. Hayvancılıkta modernizasyon çalışması olması gerekiyor. Geçmişte büyük yatırımlarla hayvancılığa girilmemiş, çiftlikler eklemeli sistemle gelişmiş. Modernizasyon konusunda sıkıntımız var. Küçük çiftliklerin bir araya gelerek, belki kooperatifleşerek daha güçlü kimlikleri ile piyasada söz sahibi olmaya çalışmaları lazım. Büyüklerin de daha modernize ve daha güçlü bir yapı altında birleşimlerle fiyatlamada ve satışta söz sahibi olmaları gerekiyor" diye konuştu.
KADIN DA YÖNETİMDE SÖZ SAHİBİ OLMALI
Daha fazla kadının Ticaret Odası ile ilişki kurmaya başlamasını önemsediklerini belirten Eriş, "Ödemiş'te kadınlar tarımda kayıtdışı ve aile işçisi olarak yoğun bir şekilde yer alıyor. Bunun yanısıra oya, ipek gibi el sanatları alanında üretim yapıyor" dedi. "Elbette kadının olmadığı bir ekonomin ayakta durmasının çok zor olduğuna inanıyoruz. Sadece erkek varlığı ile ticaret yapıldığında bir ayağı eksik bir ticari hayat oluyor. TOBB olarak kadının yerine çok önem veriyoruz" diyen Eriş tütün kırma, pamuk, patates toplama işlerinin kadın işi olarak görüldüğünü ancak yönetim tarafında etkin olan kadınların sayısının oldukça az olduğunu ifade etti. Eriş, "Biz, kadınları kendilerinin öne çıktıkları işlerde görmek istiyoruz" dedi.
GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜNÜ SANAT İLE YERLEŞTİRECEĞİZ
Ödemiş Ticaret Odası'nın bir çok çalışması ve yakın zamanda hayata geçirilmesi planlanan projelerinin olduğuna dikkat çeken Eriş şöyle konuştu:
"Bunlardan bir tanesi de 9 Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümü hocası ve pedagog Prof. Dr. Ümit Görgülü ile birlikte hazırladıkları bir tiyatro oyunu. Benim en önemsediğim konulardan bir tanesi de dürüst ve ahlaklı ticaret yapan bir nesil yetiştirmek. Bu bakış açısıyla dürüst, ahlaklı ticaret, Ahilik sistemi, ortak girişimcilik, kadın girişimciliği gibi başlıklar içeren 10 konuyu belirledik ve bunları içeren bir tiyatro oyunu yazdık. Her sene, Ödemiş'teki tüm okullarda ilkokul 4'üncü sınıf öğrencilerine oynatacağız. Girişimciliğin öneminin kavranması ve bir kültür haline gelmesi yolunda sanat ile çocuklarda bu algıyı oluşturmak çok önemli."