Kahveci: Ekonomide bu sefer yıkım büyük

Kahveci: Ekonomide bu sefer yıkım büyük
Ekonomi yazarı Kahveci, Erdoğan ve Bahçeli'nin açıklamalarının aksine seçimin 14 Mayıs'a alınmasında ekonominin bir ay daha dayanacak gücü kalmamasının etkili olduğunu belirtti. Seçim sonrası yüksek faiz ve yüksek işsizliğin kapıda olduğuna işaret etti.

Artı Gerçek - 2018 seçiminin ekonomideki çatırdamalar nedeniyle kasım yerine hazirana çekildiğini hatırlatan Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, "Acaba bugün de hikâye aynı mı?" sorusunu yönelterek, "Bu sefer yıkım büyük. Bu sefer hikâye 2018 yılıyla kıyas kabul edilemez noktada" tespitini yaptı.

"Ekonomik model çoktan iflas etti. İhracat dediler, ithalat patladı; üretim dediler, üretim eksiye düştü; cari fazla dediler, cari açık 10 kat arttı... Yıllık dış açık 110 milyar dolara ve cari açık ise 50 milyar dolara dayandı" diyen Kahveci, "Seçimin 14 Mayıs’a alınma nedeni" başlıklı yazısında, bunun ne demek olduğunu şöyle anlattı:

"Seçime kadar büyük oranda Putin’in desteği ile bu döviz dengesizliğini kontrol edebiliyoruz. Seçimden sonra hem bu yıllık 50 milyar dolarlık açığı kapatacağız hem de doğalgaz faturası ertelemesi dahil aldığımız dövizlerin bir kısmını geri ödeyeceğiz.

İyi ama kasa eksi 57 milyar dolar yazarken bu dövizleri nasıl ödeyeceğiz?

İki yol var:1- Tüketimi ve ekonomiyi müthiş şekilde kısarak (yüksek faiz artışı ile) cari fazlaya geçeceğiz (seçim sonrası 2018 gibi) ve döviz artısı vererek işsizliğe katlanıp dış ödemeleri gerçekleştireceğiz... Ya da...

2- Bu seçeneğiz ben yazmayayım...

***

Seçim sonrası meselemiz sadece döviz ödemeleri değil elbette... EYT başta olmak üzere ve ertelenen kamu zamları olmak üzere büyük bir sorun yumağı bizi bekliyor.

Bugün başta ABD olmak üzere AB dahil 90’dan fazla ülke enflasyonla mücadele için faiz artırarak ekonomilerini soğutmaya başladı. Bizi son iki yıldır kısmen ayakta tutan canlılık bu dış talepten geliyordu. Nitekim orası da kesintiye uğruyor ve buna bağlı olarak sanayi üretimimiz eksiye düşmüş durumda.

İç talep ise artık kesin olarak sürdürülemez noktaya geldi. Hem iç talebin hem de dış talebin ciddi şekilde kesileceği belli.

O zaman bu fatura nasıl ödenecek?

Ya da fatura ödeme tarihi o kadar yaklaştı ki; Yönetimin normal seçimlere 1 ay bile dayanacak hali mi kalmadı. Tıpkı 2018 Kasım seçimlerinin Haziran ayına alınması gibi..."
YAZININ TAMAMI

Öne Çıkanlar