‘Kahveye gitmek lüks oldu, müşteri çayı termosta getiriyor’
İzmir'de esnaf elektrik zammına tepki göstererek, 'Faturalar böyle devam ederse ya devretmek ya da işyerimizi kapatmak zorunda kalacağız' dedi.
Pandemi sürecinde kepenk kapatan kahveci esnafı son gelen elektrik faturaları nedeniyle zor durumda. Hükümete tepki gösteren esnaf, 2 liraya çay sattığını ve 2-3 bin liralık elektrik faturasını ödediğini belirtti. Müşteri sayısının azaldığını ifade eden esnaf, "Birçok müşteri çayını bile evden termosla getirmeye başladı" ifadelerini kullandı. Eskiden sosyalleşme için bir ihtiyaç olan kahve, lükse dönüştüğünü belirten esnaf," Faturalar böyle devam ederse ya devretmek ya da işyerimizi kapatmak zorunda kalacağız" dedi.
‘ZAMLAR BİR AN ÖNCE GERİ ALINMALI, KDV KALDIRILMALI’
İzmir’deki kahveci esnafı yaşadıklarını Cumhuriyet’e anlattı. İzmir Kahveciler Esnafı Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, "Pandemiden ötürü bir yara almıştık, şimdi bu zamlar kazancımızı iyice düşürdü. Kaldı ki biz sadece elektrik zamları ile değil, tüp fiyatları, çay, şeker gibi malzemelere gelen zamlarla da uğraşıyoruz. Kahveciler iflasın eşiğinde. Devletin acilen bu konuda bir önlem alması gerekiyor. Zamlar bir an önce geri alınmalı, KDV kaldırılmalı. Ya da işletmelere belli bir kilovat sınırı getirilmeli. Biz elimizdeki tarifeye zam yapmadık. Yoksa kahvelere gelecek müşteri bulamayız" ifadelerini kullandı.
‘GELİRİMİZ GİDERİMİZİ KARŞILAMIYOR’
Kahvehane esnafı Rasim Ateş, "Geçen ay elektriğe 745 lira para verirken, bu ay fatura 2 bin lirayı buldu. Ama sattığımız çayın fiyatı halen 2 lira. Faturalar iki, hatta üç kat arttı. Ama benim gelirim üç kat artmadı. Aksine gelen müşteri sayısı azalıyor. Birçok müşterim çayını bile evden termosla getirmeye başladı. Masalarımız boş kalıyor, kimse gelip eskisi gibi çay içmiyor. İşyerinde sobaları açmıyoruz. Kullandığımız salonu kapattık, mülk sahibi orayı ayrıca kiraya verecek. Gelirimiz giderimizi karşılamıyor" dedi.
‘KAHVE, LÜKSE DÖNMÜŞ DURUMDA’
Kafeterya sahibi Mehmet Akar ise "İşyerimde üç tane buzdolabı ve kahve makinesi çalıştırıyorum. Ancak 4 bin 290 lira elektrik faturası geldi. Elektriğimizi kesecekler, işim duracak diye tedirginim. Artık elektrik faturaları kiralar ile yarışıyor. Biz fiyatlarımızı değiştirmedik, zam yapamıyoruz. Malzeme fiyatları bizi çok yoruyor. Hemen hemen her şeyin fiyatı yüzde yüz oranında arttı. Eskiden sosyalleşme için bir ihtiyaç olan kahve, lükse dönmüş durumda. Faturalar böyle devam ederse ya devretmek ya da işyerimizi kapatmak zorunda kalacağız."