Kanada'dan Huawei tutuklamasına ilişkin ilk açıklama
Kanada Başbakanı Trudeau, hükümetinin Huawei'nin Mali İşler Direktörü'nün tutuklanmasında rolü olmadığını belirtti, 'Bağımsız bir yargı ülkesiyiz' dedi.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, hükümetinin Çinli teknoloji şirketi Huawei'nin Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou'nun tutuklanmasında rolü olmadığını belirterek, "Biz bağımsız bir yargı ülkesiyiz ve ilgili yetkililer bu süreçle ilgili kararları hiçbir politik müdahale olmadan verdi" dedi.
Montreal'de gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Trudeau, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık’ta Vancouver'da uçak değiştirirken gözaltına alınan Meng'e yönelik yasal sürecin siyasetten bağımsız işlediğini belirtti.
Meng'in tutuklanacağının kendisine eylemden birkaç gün önce bildirilmesine karşın hükümetinin sürecin parçası olmadığını kaydeden Trudeau, "Biz bağımsız bir yargı ülkesiyiz ve ilgili yetkililer bu süreçle ilgili kararları hiçbir politik müdahale olmadan verdi" ifadelerini kullandı.
Trudeau’nun açıklamaları, ABD ile Çin arasındaki kısa süre önce sağlanan ateşkes için risk oluşturan ve ticaret savaşını alevlendirmesinden korkulan tutuklama olayı ile Kanada hükümeti arasına mesafe koyma çabası olarak değerlendirildi.
İlk duruşma 7 Aralık'ta Kanada Adalet Bakanlığı, Huawei şirketinin sahibi Rın Cıngfey’in kızı ve şirketin CFO’su Meng’in, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık’ta Vancouver kentinde gözaltına alındığını dün duyurmuştu.
Çinli teknoloji devi Huawei’ye, İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle nisan ayında soruşturma açan ABD yönetiminin talebi üzerine gözaltına alınan Meng’in 7 Aralık Cuma günü ilk duruşmasına çıkmasının planlandığı bildirilmişti.
ABD’nin Ming’in New York Doğu Bölgesi Mahkemesi'nde "tanımlanmamış suçlamalardan" yargılanmak üzere iadesi arayışında olduğu da basına yansımıştı.
ÇİN, MİNG’İN SERBEST BIRAKILMASINI İSTEDİ
Pekin yönetimi, tutuklamayı insan hakları ihlali olarak nitelendirirken, Kanada'dan Ming'i bir an önce serbest bırakmasını istemişti.
Çin’in Ottawa Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Meng’in ABD ya da Kanada yasalarını çiğnemediği vurgulanarak, "Çin tarafı, bu ciddi insan hakları ihlaline sert şekilde karşı çıkıyor ve bu durumu şiddetle protesto ediyor" ifadesine yer verilmişti.
Meng’ın, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Arjantin’de G20 Zirvesi sırasında "iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi" konusunda uzlaşmasından çok kısa bir süre sonra gözaltına alınması ise dikkat çekici bir gelişme olarak nitelendiriliyor.
ABD, HUAWEİ’Yİ HEDEF ALARAK MESAJ VERİYOR
Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Global Times gazetesi, ABD’nin Huawei’yi hedef alarak uluslararası topluma mesaj verdiğini yazdı. Haberde, ABD’nin şirketin uluslararası saygınlığına zarar vermeye çalıştığı ve hukuk adına teknoloji devinin küresel piyasasını nişan aldığı yorumu yapıldı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, ABD ve Kanada’dan, gözaltı nedenini açıklığa kavuşturmalarını ve Mıng’ın derhal serbest bırakılmasını isterken, Huawei’den yapılan açıklamada, Mıng Vancou’nun Kanada’da uçak değiştirdiği sırada New York’ta "tanımlanmamış suçlamalarla" yüzleşmesi için ABD adına gözaltına alındığı kaydedildi.
HUAWEİ, YASA VE DÜZENLEMELERE UYUYOR
Huawei’nin faaliyet gösterdiği yerlerde yasalara ve düzenlemelere uyduğu, buna BM, ABD ve AB’nin yaptırım ve ihracat kontrollerinin de dahil olduğu belirtilen açıklamada, "Şirkete suçlamalar hakkında çok az bilgi verildi. Meng’in herhangi bir yanlışından haberdar değiliz" ifadesi kullanıldı.
Şirket, ABD ve Kanada’da yasal sistemlerin eninde sonunda adil bir sonuca varacağına inandıklarını vurguladı. ABD Adalet Bakanlığı Sözcüsü ise konuyla ilgili açıklama yapmadı. (EKONOMİ SERVİSİ)