Kapalıçarşı esnafı: Krizi ciddi ciddi hissediyoruz

Kapalıçarşı esnafı: Krizi ciddi ciddi hissediyoruz
Dövizdeki kur artışı nedeniyle iş yapamaz hale gelen Kapalıçarşı'da kepenkler birer birer kapanıyor. Bir çok esnaf dükkanını devretmeyi hesaplıyor.

GÜNCEL -  Döviz kurlarında yaşanan artış, turistlerin alışveriş yaptığı en önemli merkezlerden biri olan İstanbul’daki Kapalıçarşı esnafını vurdu.

Yerli ve yabancı ziyaretçilerinin azalması nedeniyle zor günler geçiren çarşı esnafı döviz kurlarındaki artışın ardından bazı esnaflar kepenklerini indirmek zorunda kalırken, bazıları da devretme planları yapıyor.

'ONLAR SERVETİNE SERVET KATARKEN KÜÇÜK ESNAF DÜKKANINI KAPATIYOR'

Doların yükselmesiyle birlikte satışlarının azaldığını söyleyen Kapalıçarşı’da 30 yıldır esnaflık yapan antikacı Yusuf Şalabi, döviz kurlarının önlenemez yükselişi nedeniyle daha önce 3 bin liraya sattığı bir eşyayı 5 bin liraya satmak zorunda kaldığını belirten Şalabi, satış yapmanın artık çok zorlaştığını söyledi.

Krizin özellikle küçük esnafı vurduğunu anlatan Şalabi, "Büyük şirketler fırsatları değerlendirebiliyor. Dolar ve Euro’ya göre pozisyon alabiliyor. Onlar servetlerine servet katarken küçük esnaflar dükkanını kapatıyor ya da el değiştiriyor. Eskiden gümüşçüler vardı. Artık gümüş satılmamaya başlandı. Mücevherciler, çantacılar taklit satmaya yöneldi. İnsanlar artık pahalı mücevherler, orijinal çantalar alamıyor. Yerine imitasyon kullanmayı tercih ediyor" diyor.

Türkiye’nin ekonomik açıdan turiste muhtaç olduğunu da ifade eden Şalabi'nin soruna ilişkşin önemli tespitleri de var:

"Taksicisinden esnafına kadar gelen turistlerle ilgilenmek gerekiyor ki uzun vadede karşılığını alalım. Biz bunu yapmıyoruz. Kendi bindiğimiz dalları kestik, turizmi geriye götürdük. Turistler artık paralarını farklı yerlerde harcıyor. Doğru hamlelerin de yanlış hamlelerin de karşılığını alırsınız."

Ekonomideki kötü gidişatı "Bu krizi ciddi ciddi hissediyoruz" sözleriyle dile getiren çarşı esnafı, meramlarını anlatmaya devam ediyor.


Kapalıçarşı esnafı ekonomik kriz ile yok olan güzel günlerini arıyor

'ÖNCEDEN İKİ DÜKKAN TUTARDIK'

İktidarın yanlış politikalarından dolayı turizmin olumsuz etkilendiğini dile getiren Kuyumcu Yılgör Demir Pek de, yine insanların alım gücünün azaldığını söyledi. "İki dükkan tutardık önceden, şimdi ise dükkanlar boş. Arada uçurum farkı var" diyen Demir Pek, bu nedenle artık hükümetin değişmesi gerektiği görüşünde.

'HİÇ KÂR EDEMİYORUZ'

Yaptıkları ticaretten artık kâr elde edemediklerini söyleyen çarşı esnaflarından Onur Çom, içinde bulundukları durumu şu sözlerle ifade ediyor:

"Ülkemize gelen her mal dolar bazında girdiği için elimizdeki TL’nin değeri düştü. 2 sene önce 200 TL ile bir aylık alışveriş yapabiliyorken şimdi o parayla iki günlük alışveriş yapabilir hale geldik. İnsanlar farklı sektörlere yönelmeye başladı. Küçük esnaf bitirildi. Hiç kâr edemiyoruz. Kötü durumdayız." 

'YANLIŞ POLİTİKALAR TURİSTLERİ UZAKLAŞTIRDI'

Dolar ve Euro’daki artışın esnafı karamsarlığa ittiğini söyleyen kuyumcu Metin Merföz de "Alışveriş yok şu anda.  Piyasanın durumu çok sıkıntılı. Daha önce gelen turistler iktidarın yanlış politikaları yüzünden gelmiyor. Gelenler de altının artmasıyla birlikte alışveriş yapmıyor" dedi.

'DAHA ÖNCE TAM ALTIN ALAN ŞİMDİ ÇEYREK ALIYOR'

Doların artışıyla altın artışının doğru orantılı olduğunu söyleyen kuyumcu Devrim Kultay ise,  "İnsanların alım gücü değişiyor. Daha önce tam altın alan şimdi yarım, çeyrek altın alıyor. Uzun zamandır turist akışı da çok azaldı. Üretim ağırlıklı ekonomiye dönmemiz gerekiyor. Çevre ülkelerle daha iyi anlaşmamız gerekiyor ki turizm kanalları yeniden açılsın" diye belirtti.

(Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar